Vesti iz fudbala

Nikola Lazetić za TV Arenu sport: Planiramo dva bonusa u Superligi i smanjenje broja klubova u omladinskoj i kadetskoj ligi

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

08.06.2024 12:00
Nikola Lazetić sa Jovanom Damjanovićem i Vladimirom Petrovićem MN Press
Nikola Lazetić sa Jovanom Damjanovićem i Vladimirom Petrovićem

Da fudbalska Srbija ima budućnost, jasno je posle velikog uspeha kadetske selekcije Srbije na Evropskom prvenstvu.

Da su izabranici Jovana Damjanovića imali samo gram sreće protiv Porutgalije u polufinalu nema sumnje da bi se popeli i na krov Evrope. Ipak, i ovo je uspeh vredan poštovanja, a sigurno će biti motiv i za ostale mlađe selekcije Srbije.

Nikola Lazetić, direktor mlađih reprezentativnih kategorija FSS ne krije da je ponosan na uspeh kadeta i selektora Jovana Damjanovića, koji odlično vodi pomenutu selekciju.  

MN Press

Nikola Lazaetić na okupljanju kadeta Srbije

 

Znači nam mnogo ovaj uspeh kadeta. Definitivno Srbija ne mora da brine kada su budući A reprezentativci u pitanju. Imamo nepresušan izvor talenata. Ono što me posebno raduje jeste činjenica da smo treću godinu zaredom na Evropskom prvenstvu, a da smo već drugi put treći na Starom kontinentu. Želeo bih i da podsetim javnost da od kada se igra fudbal, samo smo dva puta bili među četiri najbolje ekipe u Evropi i to 1982. i 1984. Jugoslavija. Zato i kažem da smo uspeli neverovatne stvari. Ako se vratimo unazad i pogledamo kakve igrale u kadetima, pa nikada, ali nikada niko nije došao do polufinala. To je neverovatno“, rekao je Nikola Lazetić, direktor mlađih reprezentativnih selekcija.

Možemo da prođemo grupu u Nemačkoj

Za nedelju dana Srbija će odigrati i prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Prvi meč „orlovi“ igraju sa Engleskom, uprkos tome što izabranici Gereta Sautgejta važe za velikog favorita, očekivanja od naše reprezentacije su velika.

„Evropsko prvenstvo je blizu. Verujem da možemo da prođemo grupu. Mislim da su momci sada spremni i da će biti na top nivou kada to bude najpotrebnije. Ovo je prvi put da nije velika euforija u javnosti kada su u pitanju fudbaleri. Čak mi deluje da su mnogi pesimisti i da ne veruju. E, baš zato tu vidim iskorak naših igrača. Niko nije verovao ni u kadete, pa smo uspeli“, istakao je Lazetić.

Srbija je imala i jednog igrača u najboljih 11 na turniru, a to je Mihajla Cvetković. Uprkos uspehu, videlo se da je poraz od Portugalije mnogo teško pao svima, naročito jer su minutu delili Srbiju od finala.

Na to gledam veoma jednostavno. Kada završite kao treći u Evropi, i dođete kući nezadovoljan i vidiš kako su svi od ekonoma do igrača tužni, jer smo svi verovali da možemo još, onda kapirate, da smo ili mnogo jaki kao grupa ili mnogo „ludi“ pa verujemo u nemoguće. Smatram, da i jesmo jaki kao grupa, ali smo isto tako i verovali u to čudo. I malo nas je delilo od toga , samo koji minut. Imali smo do 90. minuta 2:1, pre toga i tri zicera na 2:0. Jednostavno ovoga puta nije bilo suđeno. Tako smo i u Izraelu pre dve godine, ispali na penale posle produžetaka u polufinalu, ali sve u svemu moramo biti prezadovoljni".

Još jednom se vratio na taj polufinalni meč Lazetić, ne želeći da traži alibi za kadete Srbije, ali je izneo i sa čime je selektor morao da se suoči uoči meča sa Portugalijom.

Imali smo peh na toj utakmici takođe, a smatram to kao bitan faktor, dva igrača sa žutim kartonima, jedan je bio suspendovan zbog crvenog. Takođe i selektor je imao kartone pa je morao sa tribine da vodi utakmicu. Između ostalog i tri igrača su tražila izmene od 50 minuta. Sve u svemu mnogo pehova da bi tako glatko prevazišli Portugaliju".

Smatra direktor mlađih reprezentativnih selekcija i da će uspeh kadeta motivisati ostale selekcije pod okriljem FSS.

Kadeti su postavili jedan standard i visoko podigli lestvicu. Zahvaljujući prvo Krivokapiću koji je bio treći u Evropi, zatim je Luković odveo ekipi na Evropsko prvenstvo i prošao grupnu fazu, da bi Damjanović takođe završio kao treći. Sve su to ozbiljne stvari koje i te kako utiču na ostale generacije“.

Ono što je dobro za ovu generaciju ostaće sa Jovanom Damjanovićem čijim su radom prezadovoljni u FSS, a cilj je i da se pored igrača „stvaraju“ i treneri za budućnost.

Naravno, da će Damjanović nastaviti da vodi ovu selekciju, suštinski to je moj cilj. Da pored A reprezentativaca napravimo i po nekog trenera. Zato je moj izbor u mlađim selekcijama bio na mladim i perspektivnim trenerima, koji su pre svega patriote“.

MN Press

Delegacija FSS sa predsednikom Aleksandrom Vučićem

 

Fudbalski savez Srbije ima u planu da napravi i krupne promene u svim takmičenjima u mlađim kategorijama, počev od omladinske do pionirske lige.

Planovi su da prvo reorganizujemo takmičenje, zatim da povećamo broj bonus igrača na dva u Superligi. Želimo da naša liga bude ta u kojoj će naši reprezentativci imati prioritet. Zatim, želimo da u svakom timu u Srbiji igraju bar dva mlada igrača od početka utakmice. Bonus će biti igrači 2002. godište koji imaju pravo nastupa za mladu reprezentaciju i mlađi igrači. Želimo da konačno imamo u budućnosti mladoj i omladinskoj selekciju sa igračima koji igraju standardno u svojim klubovima". 

FSS ulaže u nove terene ...

Osvrnuo se Lazetić i na infrastrukturu, a uskoro bi Srbija trebalo da dobije i novi stadion. Upravo je poboljšanje uslova za rad trebalo i da donese još bolje rezultate srpskom fudbalu.

„Hvala državi Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Zahvaljujući toj podršci koju imamo, dobili smo već tri kompletno nova stadiona. Uz već postojeći TSC-a, a počela je izgradnja nacionalnog stadiona i svih ovih od Novog Sada, Niša, Kragujevca. Sve će biti drugačije kada je u pitanju naš fudbal. Takođe, FSS će sada uložiti i potpuno napraviti nove terene svim superligašima, pa će fudbal u Srbiji sada biti lepši i atraktivniji za gledanje“, rekao je Lazetić.

Pojasnio je Lazetić i šta podrazumeva reorganizacija takmičenja u mlađim kategorijama.

Želimo da reorganizujemo lige mlađih kategorija. Već smo napravili kategorizaciju i standarde, očekujem da IO FSS verifikuje odluke koje smo doneli na komisijama mlađih kategorija. Moramo da napravimo jedno ravnopravno takmičenje u kome neće moći da se pojavljuju neke škole fudbala ili klubovi koji ne ispunjavaju kriterijume i standarde takmičenja i onda gube po 20:0, a zatim odmah iste sezone ispadnu iz lige. Takođe, želimo i da smanjimo broj klubova u ligama kadeta i omladinaca kako bi se igrači malo rasteretili, jer imaju previše utakmica u toku sezone, plus konstantni pozivi sa selekcije kako regiona tako i nacionalne. Tražimo način i kako da vratimo Kup takmičenje koje je neko nekada ukinuo da bi zadovoljio neke „sitne duše“ i napravio takav sistem da sada ne ulaze najbolje ekipe u viši rang nego po ključu. Svaki region daje po jednog i ispadaju četiri ekipe. I mi umesto da budemo razvojna liga kadeta i omladinaca, imamo takmičenje dece, u kojoj se igra na krv i nož u poslednjih 15 kola, jer je bukvalno deset ekipa u zoni ispadanja, a četiri napuštaju ligu. To želimo da promenimo. Plan je da dve ekipe ispadaju i da tako ulaze najbolje dve u viši rang, a ne po ključu“, otkrio je deo promena Nikola Lazetić, direktor mlađih kategorija FSS.