Vesti iz fudbala

Najstariji elitni profi igrač na svetu nije zaustavio Sašu Ilića

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

10.04.2023 14:02
Najstariji elitni profi igrač na svetu nije zaustavio Sašu Ilića TV Arena sport/ Screenshot

Saša Ilić je sa CSKA u nedelju slavio protiv Slavije u sofijskom duelu 2:0 i ostao na četiri boda prednosti u odnosu na Ludogorec pet kola pre kraja prvog dela sezone. Meč je obeležio golman Slavije Georgi Petkov koji je uvećao sopstveni rekord po dugovečnosti na golu u profesionalnom klubu iz elitnog ranga jer je juče imao 47 godina i 27 dana, po čemu je nastariji profi igrač eltinog ranga na svetu.

Trener Slavije, Srbin Zlatomir Zagorčić prvi put je u ovoj sezoni Petkova postavio između stativa, a on nije uspeo da sačuva mrežu pred napadačima CSKA. Špic gostiju Dukens Nazon, napuštajući teren, nasmejao ceo stadion kada je simulirao "bol u leđima" aludirajući na Georgijeve godine. Taj jučerašnji video je postao viralan i izazvao je mnogo pažnje. Pre godinu dana, u duelu sa CSKA, Petkov je posle sudara sa napadačem rivala morao u bolnicu gde mu je bio ustanovljen potres mozga.

 

 

Petkov je rođen 14. marta 1976. godine u Pazardžiku. Karijeru je u mlađim kategorijama započeo u Heberu, branio je za Bankaju, a od 1996. godine za Slaviju iz Sofije. Punih 10 godina (2001-11) branio je za Levski, jednu sezonu je proveo u kiparskom Paralimniju, da bi se 2012. godine vratio u Slaviju gde je još uvek na spisku aktivnih igrača. Branio je za Levski 225 mečeva, za Slaviju 155.

Karmona, Mijura ne odustaju u šestoj deceniji

Najstariji zabeleženi aktivni fudbaleri na svetu su Urugvajac Robert Karmona (61) i Japanac Kazujoši Mijura (56).

Karmona igra za urugvajski nižerazredni klub "Hasele un gol a la vida", dok je Mijura napadač portugalskog trećeligaša Oliveirensea na pozajmici (!?) iz Jokohame. Britanski golman Pol Entoni Bastok (53) brani za Boston junajted, dok je Đanluiđi Donaruma (45) još uvek na golu Parme.

Desetak godina bio je reprezentativac Bugarske. Debitovao je 1998. godine, branio je 19 mečeva, ali taj poslednji mu je bio upisan u sve fudbalske knjige. Na utakmici protiv Kipra u Ligi Nacija 2018. godine prinudno je bio prvi golman a tada je imao 42 godine i 253 dana, pa je postao najstariji golman koji je branio za neku evropsku selekciju u nekom zvaničnom takmičenju.

 

 

Prema statistici IFFHS, Petkov je najstariji fudbaler u svetu kada se gleda samo eltini rang takmičenja. Egipćanin Ousa (Al Itihad) mlađi je od njega 145 dana!