Vesti iz fudbala

Rafali Loija Opende i Gifta Emanuela Orbana na nivou Erlinga Halanda

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

02.04.2023 13:00
Rafali Loija Opende i Gifta Emanuela Orbana na nivou Erlinga Halanda Twitter/FC Lens

Erling Haland rafalno trese mreže ove sezone, nemilosrdan je napadač Mančester sitija sa 42 pogotka u 37 mečeva, ali Luj Openda i Gift Orban, špicevi francuskog Lensa i belgijskog Genta su hit, posebno u proteklih mesec dana.

Belgijanac Luj Openda je ove sezone postigao 15 golova za Lens, ali je čak šest, uz asistenciju, prosledio u mrežu u poslednja tri meča. Protiv Klermona je postigao najbrži het-trik u istoriji Lige 1 za manje od pet minuta, ali je zatim postigao još dva u trijumfu nad Anžeom (3:0) i juče jedini u novoj pobedi nad Renom (1:0). Sa ovom rafalnom serijom Openda je doveo Lens ponovo na drugu poziciju Lige 1.

Belgijski reprezentativac je bio plaćen pre manje od godinu dana Brižu 9,8 miliona evra i imaće Lens velikih problema da ga zadrži posle sjajnih igara.

Mladi Nigerijac Gift Emanuel Orban je tek priča za sebe, jer je u Gent stigao zimus iz Stabeka za 3,3 miliona evra, a na 11 mečeva u ligi i Ligi konferencija postigao je čak 14 pogodaka! Nije bio strelac samo na četiri susreta, dok je u poslednjih šest susreta od 5. marta do sinoć na šest utakmica isporučio čak 11 golova.

Bukvalno je sam odveo Gent u četvrtfinale Lige konferencija jer je protiv Basakšehira u Turskoj postivao het-trik za tri minuta, što je najbrže u istoriji ovog evropskog takmičenja. U seriji od poslednjih šest susreta postigao je gol protiv Basakšehira, pa tri protiv istog rivala, gol za trijumf protiv Anderlehta u derbiju (1:0), čak četiri u mreži Varegema i dva juče protiv Seranža! U duelu sa Eupenom nije bio strelac (3:0), ali je učestvovao u jednom od pogodaka. Impresivno za 20-godišnjeg Nigerijca.