Vesti iz fudbala

Od Bajerna se beži u širokom luku: Ko će naslediti Tomasa Tuhela?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.05.2024 21:15
Sada već bovši trener Bajerna, Tomas Tuhel Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
Sada već bovši trener Bajerna, Tomas Tuhel

Bundesliga je nekada bila privatno igralište Bajerna, i to se nije dovodilo u pitanje. Bavarci su nanizali 11 titula, i nije im bilo ravnog. Ove sezone, mnogo je drugačija situacija. Bajer iz Leverkuzena je u impresivnom maniru prohujao Nemačkom i osvojio "salataru" bez poraza, pri čemu je ostavio bivše nepobedive u prašini - na nedopustivom trećem mestu. 

Ono što će se malo zaljubljenika u lepršavi fudbal "farmaceuta" zapitati: Da li se Bajer pojavio, ili je Bajern nestao? Ne dovodi se u pitanje majstorija Ćabija Alonsa, kojom je ove sezone osvojio sve poštovaoce "prelepe igre", ali mora se priznati da za razliku od prethodnih generacija Borusije iz Dortmunda (možda jedinog kakvog takvog takmaca Bavarcima, i tima koji je večito kaskao na drugoj poziciji), Leverkuzen nije za protivnika imao diva koji hara od Štutgarta do Hamburga, već samo naličije u istom odevnom kompletu, ali sa slabošću neke potpuno različite sile. 

Tomas Tuhel je potpuno podbacio - to se ne dovodi u pitanje. Nemac je sa Čelsijem osvojio Evropu, pre toga je nadomak istog uspeha došao sa Pariz sen Žermenom, a onda je u Minhenu nešto zakazalo. Uspeh u Ligi šampiona je bio krajnje zavidan (polufinale i borba do poslednjeg minuta sa Realom), to niko ne može da mu zameri, ali prošlogodišnja titula osvojena čistom srećom (Borusija podbacila u poslednjem kolu i omogućila Bajernu da postane prvak), te ovogodišnja "bronza" Bundeslige sa dodatkom napadača vrednog 100 miliona u liku Harija Kejna, to su neoprostivi neuspesi. 

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Tomas Tuhel, bivši strateg Bajerna

Za sve ovo, Tuhel je nagrađen sa 10 miliona evra kompenzacije, što bi mu zadovoljilo apetite usled preuranjeno raskinutog ugovora. Takođe, i njegovi pomoćnici dobijaće "apanažu" u narednih godinu dana, makar ih Tomas poveo na novo zaduženje. Isto važi i za nemačkog stratega. 

Usled loših odluka u poslednje vreme, uprava je odavno rešila da je vreme za promenu, samo je pitanje koju. Malo ko želi da se nađe u atmosferi "Alijanc" arene trenutno, a čak je i samo Tuhel odbacio mogućnost eventualnog ostanka. Nikome se ne dojmi tim bez identiteta, u kome pravac kretanja nije poznat, a politika kluba još manje. Imena poput Zinedina Zidana, Žozea Murinja, Erika Ten Haga, generalno imena koja su poznata manje upućenim ljubiteljima fudbala, redom su negirala mogućnost pridruživanja nekadašnjoj "pancerskoj" zveri. 

Toliko vlada kriza, da su u Bajernu počeli da razmišljaju o trenerima "srednje klase", a jedan je čak ispao u niži rang ove godine. Govorimo i Vinsentu Kompaniju, koji je napustio prvi rang engleskog fudbala sa svojim Barnlijem - pretposlednjim timom šampionata. Druga ideja je Tomas Frank, trener Brendforda. Njegova uloga u "pčelicama" je imala velikog odjeka u Evropi, i ne može se reći da stručnjak danskse nacionalnosti nije kadar za višu poziciju, ali da li je katapult na klupu šestostrukog osvajača Lige šampiona relna merka? 

Guliver/Shaun Boggust

Vinsent Kompani, strated Barnlija

Sigurno da ne, ali ko su druge opcije? "Sky" je već otpisao većinu premijerligaških stručnjaka iz TOP 6 kao mogućnost, dok "Bild" navodi da su upravo stručnjaci za zaposlenjem u Engleskoj prioritet. Kako god okrenuli, pomenuti dvojac, uz možda Roberta de Zerbija, predstavlja jedini mogući ishod. Ili to, ili okretanje domaćem tržištu.