Vesti iz fudbala

Crvena zvezda i Zenit oči u oči u Ljutice Bogdana: Prijateljski duel bratskih klubova, u senci moskovske tragedije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.03.2024 11:30
fudbaleri Crvene zvezde MN Press
fudbaleri Crvene zvezde

Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Zenit već neko vreme neguju bratske odnose, kao Srbija i Rusija, pa će u to ime i na obostranu sportsku korist njihovi seniorski timovi večeras na našem najvećem stadionu, u Ljutice Bogdana 1, odigrati prijateljski meč (19.00). A, gledaoci TV Arena 1 Premium imaće priliku da u direktnom prenosu prate dešavanja na "Rajku Mitiću", na čije će tribine će moći besplatno da se uđe. 

Oba stručna štaba, igrači, navijači, rukovodstva... jako su se radovali novom susretu, ali je jučerašnji teroristički napad na nedužne ljude u Moskvi nadvio crnu senku na jedan lep sportski događaj.

Jer, nije lako ni gostima ni domaćina da misle samo o fudbalu u situaciji kada se još prebrojavaju ubijeni i povređeni, a najmanje što srpski domaćin može da uradi jeste minut ćutanja stradalima na jednom koncertu. 

Ako se zanemari neočekivani, tužni kontekst susreta bez takmičarskog značaja trebalo bi ga posmatrati kao sudar lidera Mozzart Bet Superlige Srbije, na jednoj strani, odnosno vodećeg tima Premijer lige Rusije. 

Na 26 odigranih utakmica branilac srpske duple krune i učesnik grupne faze tekuće Lige šampiona ostvario je 21 pobedu, dva puta odigrao nerešeno i pretrpeo samo tri poraza, uz impresivnu gol razliku (67:22). 

S druge strane, Zenit drži prvo mesto sa 40 bodova, uz 12 trijumfa, četiri remija i četiri izgubljena meča u 20 kola. Kako i ekipa iz Sankt Peterburga voli i zna da igra na gol više (39:18) za očekivati je otvoren i ofanzivan fudbal. 

Crvena zvezda i Zenit su se prvi put sastali na zvaničnim susretima 16. septembra 2004. godine u okviru prvog kola Kupa UEFA, kada je domaćin u Rusiji slavio s 4:0, dok je revanš u Beogradu završen rezultatom 1:2. 


 Nekoliko godina kasnije (2011) mladi timovi odigrali su 1:1 u prijatelsjkoj utakmici, zatim je najjači sastav Zenita dobio pripremni duel 2018. (1:0), pa bio bolji istim povodom 2022. (2:1) i u jednakom kontekstu pred kraj te godine (3:1).

Poslednja utakmica sa Zenitom desila se na “Pari kupu”, minulog leta, kada je Zvezda slavila sa 2:1 na "Gasprom areni", a trijumf joj doneli Mirko Ivanić i Žan Filip Kraso. 

Tereneri Vladan Milojević i Sergej Semak uvek i svuda imaju pobedničke ambicije, verovatno će i tako postaviti stvari i u njihovom međusobnom taktičkom obračunu, a startni sastavi i kasnije izmene pokazaće da li će i koga, odnosno koliko, od najvažnijih startera poštedeti prevelikih napora. U susret novim obavezama u domaćim takmičenjima.