Vesti iz fudbala

Kup Azije: Tadžikistan senzacionalno eliminisao UAE, Australija lako do četvrtfinala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.01.2024 20:04
Slavi Vehdad Hanonov i igrači Tadžikistana Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Slavi Vehdad Hanonov i igrači Tadžikistana

Tadžikstan je hit Kupa Azije, ispisali su istoriju fudbala svoje zemlje jer su pobedivši Ujedinjene Arapske Emirate 1:1 (1:0) - 5:3 penalima obezbedili plasman u četvrtfinale na svom prvom učešću na završnom turniru! 

Bili su reprezentativci Tadžikstina autsajderi i u grupi A, ali su u poslednjem kolu posle preokreta pobedili Liban i prošli u osminu finala. Ali, nisu tu i stali. Golom Vehdada Hanonova u 30. minutu poveli su protiv kvalitetnijeg rivala koji je imao veći posed lopte, ali ne i dobrog realizatora sve do petog minuta nadoknade kada je Al Hamadi izjednačio i meč uveo u produžetke.

Nije bilo gola u dodatnih 30 minuta, u penal seriji sva petorica igrača Tadžikstana su bila precizna, Kai Kanedo je promašio u drugoj seriji za UAE i na kraju je autsajder slavio 5:3. U četvrtfinalu će Tadžikistan igrati protiv pobednika duela Irak - Jordan.

 

 

Australija je bez većih problema u osmini finala eliminsala Indoneziju pobedom od 4:0 (2:0) i u četvrtfinalu čeka pobednika duela Južna Koreja - Saudijska Arabija. Imaćemo novi derbi u četvrtfinalu, ali Australija podiže formu kako takmičenje odmiče.

"Oziji" su poveli autogolom Bagota u 12. minutu, do poluvremena je Bojl (45) učvrstio prednost, da bi u finišu iskoristili ofanzivu rivala i preko Godvina (89) i Sutera (90+1) ubeležili najubedljiviju pobedu na ovogišnjem Kupu Azije.