Vesti iz fudbala

Đani Infantino: Odluka evropskog suda ne menja ništa, FIFA će nastaviti da radi u korist fudbala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.12.2023 18:14
Đani Infantino, predsednik FIFA Tanjug/AP Photo/Michel Euler
Đani Infantino, predsednik FIFA

Đani Infantino, predsednik FIFA, prokomentarisao je današnju presudu Evropskog suda koji je presudio u korist Superlige a protiv svetske i evropske kuće fudbala. I on je ostao dosledan ranijim stavovima da čvrsto stoji uz UEFA i njena takmičenja.

"Uz najveće poštovanje prema Evropskom sudu pravde, današnja presuda ništa ne menja. Istorijski gledano, organizovali smo najboljih takmičenja na svetu i tako će biti i ubuduće. Nastavićemo da organizujemo najspektakularnija, najkonkurentnija i najznačajnja takmičenja u svetu i koristićemo naše prihode da razvijamo fudbal u svakom uglu planete kroz programe solidarnosti koji obezbeđuju manje privilegovane koristi od ovih takmičenja visokog nivoa. FIFA će nastaviti da to čini, kao i uvek, u bliskoj saradnji sa našim udruženjima članicama, konfederacijama i svim fudbalskim zainteresovanim stranama, za ekskluzivnu korist naše igre – globalno. Svi zajedno", istakao je Đani Infantino.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin danas je izjavio da nije zabrinut odlukom suda i da jedva čeka da vidi tu novu Superligu, uveren da ona ne može da ugrozi najjača evropkska takmičenja.

Redom su stizala zvanična saoopštenja klubova da neće igrati Superligu. Javno su ostali uz UEFA Mančester junajted, Mančester siti, Seltik, Sevilja, Atletiko Madrid, Sosijedad, Viljareal, Bajerrn. Borusija Dortmund, PSŽ, Monako, Inter, Roma, Fejenord, kao i Crvena zvezda. 

 

 

"Video sam odluku suda u Luksemburgu koji je proglasio nelegalnom odluku UEFA i FIFA da štite i imaju monopol nad takmičenjima svih klubova u Evropi. Stav Zvezde je jasan, a on glasi da ništa ne radimo što nije u skladu sa propisima UEFA sa kojom imamo odlične odnose. UEFA je jedini pravi sportski model, piramidalna organizacija koja se praktikuje i promoviše sa njene strane. Ne interesuje nas tzv. Superliga Evrope i ostaćemo uz UEFA do kraja", naglasio je danas Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde.

 

 

Da podsetimo, ovo je saopštenje odluke Evropskog suda:

"Pravila FIFA i UEFA uslovljavaju svaki novi međuklupski fudbalski projekat, kao što je Super liga, podložni njihovom prethodnom odobrenju, a zabrana klubovima i igračima da igraju u tim takmičenjima je nezakonita. Ne postoji regulatorni okvir FIFA i UEFA koji osigurava da oni su transparentni, objektivni, nediskriminatorni i proporcionalni. Isto tako, pravila koja FIFA i UEFA daju isključivu kontrolu nad komercijalnim korišćenjem prava povezanih sa takvim takmičenjima verovatno će ograničiti konkurenciju, s obzirom na njihov značaj za medije, potrošače i gledaoce u Evropi".