Vesti iz fudbala

Anćeloti: Verujem da Superliga može da bude pozitivna stvar za sve

komentari (0)

Izvor: Tanjug

22.12.2023 14:16
Karlo Anćeloti, trener Reala Real Madrid
Karlo Anćeloti, trener Reala

Real Madrid i Barselona su ostali dosledni u stvaranju evropske Superlige. Fudbaleri "kraljevskog" kluba pobedom nad Alavesom vratit su se na tron Primere La Lige, a trener Karlo Anćeloti govorio je pozitivno o ideji evropske Superlige.

Sud pravde Evropske unije saopštio je juče da su Evropska fudbalska unija (UEFA) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zloupotrebile dominantan položaj, blokirajući pretnjom sankcijama stvaranje alternativnog turnira, Superlige.

"Odluka suda je bitna za fudbal. Neki klubovi nisu uvereni, ali verujem da ovo može da bude pozitivna stvar za sve. Vreme će reći je li ona zaista dobra. Činjenica je da više neće biti monopola, a to smatram pozitivnim. Takođe, popraviće se kalendar i u tom su slučaju svi pobednici. Na temelju sudske odluke mislim da će fudbal doživeti pozitivan pomak", zaključio je Karlo Anćeloti.

Madriđani i Katalonci imaju "milione razloga" da ostanu dosledni lideri ove ideje jer se govori o Ligi sa preko 15 milijardi dolara investicije raznih investitora.

 

 

Ipak, UEFA i FIFA nisu juče bili zabrinuti odlukom Suda pravde jer smatraju da ona ne može da ugrozi postojeća trakmičenja. Odmah su usledila i zvanična saopštenja ostalih velikih evropskih klubova koji su istakli da ostaju uz UEFA i da nemaju nameru da pristupe evropskoj Superligi, već su za nastavak igranja u UEFA Ligi šampiona.

Javno su ostali uz UEFA Mančester junajted, Mančester siti, Seltik, Sevilja, Atletiko Madrid, Sosijedad, Viljareal, Bajerrn. Borusija Dortmund, PSŽ, Monako, Inter, Roma, Fejenord, Kopenhagen, kao i Crvena zvezda. 

"Video sam odluku suda u Luksemburgu koji je proglasio nelegalnom odluku UEFA i FIFA da štite i imaju monopol nad takmičenjima svih klubova u Evropi. Stav Zvezde je jasan, a on glasi da ništa ne radimo što nije u skladu sa propisima UEFA sa kojom imamo odlične odnose. UEFA je jedini pravi sportski model, piramidalna organizacija koja se praktikuje i promoviše sa njene strane. Ne interesuje nas tzv. Superliga Evrope i ostaćemo uz UEFA do kraja", naglasio je juče Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde.

Danas je i Fudbaski Savez Srbije odlučno stao uz UEFA.

"Svim sredstvima borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata i odbranu opšteg principa sportskih uspeha i napredovanja u ligama na osnovu postignutih rezultata, kao i poštovanje ustanovljenih međunarodnih fudbalskih kalendara. Fudbal je sport koji pripada svima. I mora ostati tako. Bilo kakvo alternativno takmičenje na principima suprotnim evropskom modelu sporta za koje kriterijumi nisu potpuno jasni preti da ugrozi integritet nacionalnih šampionata i poništi sve vrednosti ove najlepše igre na svetu", stoji u saopštenju FSS.

Dodaju da se fudbal igra zbog navijača, koji su u više navrata potvrdili negativna stav prema takmičenju koje odvaja "elitni" od nacionalnog fudbala.

"Projekat takozvane Superlige otuđio bi fudbal od naroda i poslao ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih. Fudbalski savez Srbije stoji na stanovištu da Superliga nije projekat kompatibilan osnovnim vrednostima sporta i tradiciji fudbala koju je UEFA gradila skoro sedam decenija i koja podrazumeva takmičenje zasnovano na uspehu i rezultatu ostvarenom na terenu. Niko nema pravo da potkopa temelje fudbalske piramide isključivo iz materijalnih razloga i na osnovu ličnih interesa. Apsolutno poštujući odluke evropskih institucija i zakone Evropske unije, nastavićemo da radimo u interesu sistema vrednosti za koji se zalaže UEFA kao naša krovna organizacija", dodaje se u saopštenju FSS.