UEFA Liga šampiona

Kvalifikacije za Ligu šampiona na Areni: Deli se šest ulaznica, PSV i Rendžers u reprizi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.08.2023 16:53
Kvalifikacije za Ligu šampiona na Areni: Deli se šest ulaznica, PSV i Rendžers u reprizi Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Liga šampiona "deli" još šest ulaznica. Poznato je 26 učesnika poslednjeg izdanja elitnog takmičenja u ovom formatu, Crvena zvezda i još 25 klubova čekaju rasplet i preostale učesnike. Svakako derbi plej-ofa igraju Glazgov Rendžers i PSV Ajndhoven.

Drugoplasirani timovi iz Škotske i Holandije će danas i za sedam dana igrati reprizu prošlogodišnjeg plej-ofa koji je pripao Škotima. Ponovo je Rendžers domaćin u prvom meču (21.00, TV Arena 1 Premium). Prošle sezone je na "Ajbroksu" bilo vatrenih 2:2 (Čolak 40, Lourens 70 - Sangare 37, Obispo 78), ali je na "Filipsu" zabilistao Antonio Čolak i golom u 60. minutu odveo "rendžere" u Ligu šampiona, dok su "filipsovci" morali da se zadovolje Ligom Evrope.

Novi mečevi, nove i priče. Rendžers je morao da renovira napad jer su otišli Kent, Morelos, Čolak, ali su stigli Danilo (Fejenord), Desers (kremoneze) i Lamers (Atalanta), na krilu Sima (Brajton), u centrali Ekvadorac Sifuentes (LAFC). Odbrana je uglavnom ostala ista sem golmana jer je prva jedinica sada Irac Džek Batland (Kristal Palas).

Trener PSV Ajndhovena Peter Boš je uglavnom vršio "kozmetičke" promene u timu, kako bi terneri rekli "glavu za glavu". Izgubio je Ćavija Simonsa (PSŽ), ostao bez Romera, Maksa, Gutiereza, ali je tim pojačao Noa Langom (Bruž), Jeredom Šoutenom (Bolonja) i Rikardom Pepiem (Augsburg). Stigli su na pozajmicu Malik Tilman (Bajern) i možda krucijano pojačanje Seržino Dest, desni bek Barselone. Ima jak napadački potencijal, isotalom to je zaštitni znak PSV Ajndhovena decenijama, pa će duel sa stamenim Škotima biti interesantan i neizvestan.

 

 

Mijat Gaćinović se oporavio na vreme da pomogne AEK-u iz Atine da se preko Antverpena (21.00, TV Arena 3 Premium) domogne Lige šampiona prvi put, a elite posle 31 godine (1992/93, ispali od PSV u drugom kolu). Trener Antverpena je Holanđanin Mark Van Bomel, nekada veliko fudbalsko ime, ali za razliku od kolege Matijasa Almeide, takođe nekada velikog igrača, napravio je prilično velike promene u igračkom kadru. Ostao je bez štpera Vilijama Pača (Ajntraht F), De Sarta, Gerkensa, a doveo je Ilenikena, Keitu, Ondrejku, Ejukea, Lamersa, pozajmio Kulibalija od Dortmunda.

Sa druge strane AEK je ojačao tim, stigli su Orbelin Pineda (Selta), Ezekijel Ponse (Elče), Rodolfo Pizaro (Majami), mladi štoper Arisa Konstantinos Krisopulos, te zanimljivi Zini, špic iz Angole. Očekuju se tvrdi, intenzivni mečevi. Mada, ne znajući, Antverpen i AEK su u pripremnom periodu odigrali prijateljski meč i Grci su slavili 3:0! AEK je preko infarkt uzbudljivog dvomeča protiv Dinama stigao u plej-of, Atina čeka Ligu šampiona.

Golman Vladan Kovačević, štoper Milan Rudnić i tek pristigli Srđan Plavšić pokušaće da dodatno ispišu istoriju Rakova plasmanom u Ligu šampiona. Kopenhagen ima više iskustva od prvaka Poljske, u odličnoj je formi, ali se čini da trener David Švarga ima uigraniji sastav koji igra "poljski tvrdo" i opasan je u tranziciji. Ako ne uspeju, u Rakovu su svakako napravili istorijski uspeh jer će prvi put igrati grupnu fazu nekog od evrokupova. Za ligu šampiona se bore, Ligu Evrope su obezbedili.

Liga šampiona, prvi mečevi plej-ofa

Utorak

Rendžers - PSV 21.00 (TV Arena 1 Premium)
Rakov - Kopenhagen 21.00 (TV Arena 2 Premium)
Antverpen - AEK 21.00 (TV Arena 3 Premium)

Sreda

Braga - Panatinaikos 21.00 (TV Arena 1 Premium)
Molde - Galatasaraj 21.00 (TV Arena 2 Premium)
Makabi Haifa - Jang Bojs 21.00 (TV Arena 3 Premium)