UEFA Liga šampiona

Gundogan za Arenu uoči finala Lige šampiona: Ne postoji ništa što želimo više od titule evropskog šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.06.2023 19:13
Gundogan za Arenu uoči finala Lige šampiona: Ne postoji ništa što želimo više od titule evropskog šampiona TV Arena sport

Osvajač Lige šampiona u sezoni 2022/23 biće poznat po završetku utakmice između Mančester sitija i Intera (21.00 TV Arena 1 Premium) na stadionu "Ataturk" u Istanbulu.

"Građani" iza sebe imaju fenomenalnu sezonu, s obzirom na to da su već osvojili Premijer ligu i FA kupa, a sada će imati priliku da dođu i do titule evropskog šampiona.

Jedan od najzaslužnijih za takve uspehe tima Pepa Gvardiole, svakako jeste nemački fudbaler Ilkaj Gundogan. Iskusni vezista je uoči finala rekapitulirao sezonu, ali i izneo svoja očekivanja pred kamerama TV Arena sport.

Na samom početku, osvrnuo se na grupnu fazu:

"Sakupili smo 14 bodova, ostvarili četiri pobede i dva remija i mislim da možemo biti zadovoljni na način kako smo igrali fudbal, tako i sa načinom na koji smo postizali golove. Lično za mene, dve utakmice protiv Dortmunda su bile veoma posebne, jer sam tamo proveo pet godina. To je bio drugi put da sam se vratio na stadion. Prvi put, nažalost, bilo je tokom pandemije, a drugi put kada su se navijači vratili na stadion. Za mene je bilo veoma lepo što sam se vratio na taj teren", rekao je Gundogan.

Jednake ambicije u Evropi Siti je imao i prošle sezone, međutim eliminisan je u polufinalu od strane Real Madrida:

"Naravno, bili smo veoma razočarani, ne samo zato što nismo stigli do finala, već i načinom na koji smo bili eliminisani. Primili smo dva gola pred sam kraj utakmice na Santijago Bernabeu. To je svakako bilo veoma frustrirajuće iskustvo za nas. Ipak, znali smo od početka nove sezone Lige šampiona da krećemo iznova. Znali smo da je i dalje moguće da stignemo daleko. Pre dve godine smo došli do finala, a prošle godine do polufinala. Ove godine smo opet na poslednjem stepeniku. Zato verujem da sada imamo doslednost na najvišem nivou. Pristupili smo ove sezone sa istim očekivanjima i srećni smo što smo ponovo došli do ove faza takmičenja", istakao je Nemac, pa zatim prokomentarisao partije najboljeg strelca ekipe, ali i Premijer lige, Erlinga Halanda:

"Trenutno je možda najbolji napadač na svetu. Donosi mnogo toga našem timu. Posebno u poređenju sa prethodnih nekoliko godina. Daje nam drugačiji kvalitet, svoom fizičkom snagom, mentalitetom i naravno, golovima. Dugo nismo imali klasičnu devetku, zato smo morali da igramo malo fleksibilnije, drugačije. Sada imamo nekog na koga možemo računati u šesnaestercu. On igra veoma dobro glavom, može dobiti gotovo svakog u važdušnom duelu i verujem da to daje potpuno novu dimenziju našoj igri. Daje nam novu dinamiku. Pored toga, donosi i sjajan mentalitet i karakter i ta kombinacija je vrlo dobra za nas. Mnogo nam je pomogao ove sezone i nadam se da će isto uraditi u finalu".

 

Gundogan je svestan svojih godina i iskustva koje one nose, te je odlučio da ga prenese i na saigrače:

"Trudim se da postavim primer na terenu. Uživam da igram, posebno u onim velikim utakmicama i da igram pod najvećim pritiskom. To je dobro za mene, volim to i trudim se da pomognem timu koliko mogu. Već nekoliko godina sam tu. Imam nekoliko sezona u Ligi šampiona iza sebe. Osvojio sam par velikih titula na nacionalnom nivou, tako da svakako verujem da mogu pomoći timu svojim iskustvom", rekao je Gundogan.

U četvrtfinalu Mančester siti je rutinski eliminisao Bajern rezultatom 4:1:

"To je bio prvi put kada sam igrao protiv Bajerna od kada sam napustio Borusiju. Znali smo pre te dve utakmice da bi moglo biti veoma teško za nas, jer je Bajern uvek ima određeni kvalitet. I tako je i bilo. Iako je prva utakmica završena 3-0, posebno se na početku moglo videti da je to bio izjednačen meč, da Bajern zaista želi da nametne svoje kvalitete ovde u Mančesteru. Na kraju mislim da smo zasluženo pobedili 3:0. Ipak, znali smo da moramo biti spremni za drugu utakmicu, jer je igranje u Nemačkoj, na stadionu sa vrhunskom atmosferom, posebno protiv kluba poput Bajerna, uvek teško. Ali, mislim da smo zasluženo prošli u polufinale", istakao je vezista, pa nastavio o polufinalu sa Realom:

"Generalno, mislim da uopšte nismo bili loši u prvoj utakmici. Mislim da je naš cilj pred drugi meč bio samo da imamo više samopouzdanja. Uvek je teško igrati u Madridu, a Real sa svojom istorijom i kvalitetom koji ima, sposoban je i da postigne nekoliko golova. Cilj je bio da minimaliziramo rizike, posebno u prvom meču, jer smo znali da ćemo imati veće šanse kod kuće, što se i dogodilo na kraju. Znali smo da je 1-1 zadovoljavajući rezultat za nas, iako smo možda želeli više. Ali, onda je druga utakmica bila briljantna. Posebno u prvom poluvremenu i način na koji smo igrali. Kretnja lopte je bila sjajna, pronalazili smo igrače, stvarali šanse, postizali golove. Nije bilo puno grešaka, a konačan rezulat je to i pokazao".

Iako je izabrao da nastupa za reprezentaciju Nemačke, Gungodan ima turske korene i upravo zbog toga ovo finale u Istanbulu ima veliki značaj za njega:

"Ovo finale, koje se spremalo godinama, se pomeralo iznova i iznova zbog određenih okolnosti. Kao rezultat toga, ove godine takođe predstavlja neverovatnu radost za mene. U zemlji mojih roditelja, u mojoj domovini, pa je i prirodno da budem ponosan. Moja porodica se raduje, kao i moji prijatelji, a naravno i ja. Mislim da će to biti posebno finale za mene".

Pričao je Gungodan i o treneru Pepu Gvardioli, koji na titulu evropskog prvaka dugih 12 godina:

"Kada pogledate šta je sve postigao u Španiji, sa Barselonom, osvojio je sve što se može osvojiti. Dok je bio u Bajernu, često sam igrao protiv njega. Svake godine konstantno. A, sada, ovde u Premijer ligi. Pet titula za sedam godina u najtežoj ligi na svetu. Tako da mislim da ne treba puno govoriti o njegovom stavu, mentalitetu ili načinu rada, jer je to jasno dokumentovano. Njegov uspeh govori za sebe. Verovatno je najbolji trener, bar u mom životu, kojeg je iko video", kazao je Nemac, pa se prisetio svog prvog susreta sa španskim stručnjakom:

"Bilo je to u meču Superkupa u Nemačkoj, kada je Dortmund igrao protiv Bajerna. Mislim da smo igrali na našem stadionu. Pobedili smo 4-2, ali bez obzira na to. Osetite ta dva tima i način na koji su igrali fudbal... To je bilo izuzezno impresivno. Dakle, za najkraće moguće vreme, uspeo je to da postigne, da razvije stil igre za svoj tim".

Uprkos tome što su osvojili i prvenstvo i Kup u Engleskoj, nema sumnje da je trofej Lige šampiona najvažniji:

"Hajde da kažem ovako... Mislim da ne postoji želja veća od te za naš tim i klub trenutno. Da, definitivno ne postoji ništa što želimo više od trofeja Lige šampiona".

Čitava fudbalska javnost ističe Siti kao favorita, međutim, Gundogan napominje da nije slučajnost to što je Inter stigao do same završnice:

"Inter nije slučajno stigao do finala. Imaju velike kvalitete, iako to nije bilo dovoljno da osvoje ligu ove sezone. Osvojili su nacionalni kup i to je tim koji zna kako se osvajaju trofeju. Agresivni su u odbrani, možda su više fokusirani na defanzivnu stranu, ali takođe imaju sjajne kvalitete u napadu. Veoma su stabilan tim. Obično ne primaju previše golova, tako da neće biti lako. Znamo da će verovatno biti zadovojni da nam prepuste loptu i biće na nama da to maksimalno iskoristimo. Moramo paziti na kontranapade. Moramo da budemo budni. Ovo je finale i svašta može da se desi. Tako da moramo biti potpuno fokusirani", napominje Gundogan.

Za kraj, prisetio se finala 2013. (od kog se danas obeležava desetogodišnjica) kada je sa Dortmundom poražen od strane minhenskog Bajerna: 

"Pre svega, iako smo izgubili meč i dalje je sjajna uspomena što smo igrali to finale sa mladom ekipom Dortmunda. Ranije sam video neke objave bivših saigrača iz reprezentacije Nemačke koji su igrali to finale. Tak da sam znao da je danas desetogodišnjica tog događaja. Odigrali smo sjajno prvo poluvreme. Imaliu smo nekoliko dobrih prilika na početku da postignemo golove i jedina je žal što nismo iskoristili te šanse na startu meča. Ako je potrebno da izvučem nešto iz tih odlučujućih utakmica, gde je sve na kocki, iz finala, to je da morate da iskoristite sve šanse koje dobijete i da ujedno ograničite rivala na što manje prilika. Kada pronađete pravu ravnotežu, onda sebi pružate veliku priliku da osvojite finale", podvukao je Gundogan.