UEFA Liga šampiona

Treća sreća za Ataturk stadion u Istanbulu, može li "luđe" od finala Liverpula i Milana?

komentari (0)

Izvor: Tanjug

09.06.2023 10:39
Treća sreća za Ataturk stadion u Istanbulu, može li "luđe" od finala Liverpula i Milana? Guliver/AP Photo/Akin Celiktas

Olimpijski stadion Ataturk u Istanbulu, mesto na kojem će se fudbaleri Mančester Sitija i Intera sutra boriti za titulu u Ligi šampiona, (21:00, Arena 1 Premium) sudbinski je predodređen za nešto veliko. Ili veliku radost ili tugu, a jedno ne ide bez drugog, nikad.....

Originalno je sagrađen za kandidaturu Istanbula za Olimpijske igre 2008. godine, ali Turska je uprkos ogromnim ulaganjima, samo stadion koštao je 140 miliona dolara, izgubila bitku sa Kinom i Pekingom. Stadion je prošle godine dodatno renoviran i trenutno je suma uložena u njega na 228 miliona dolara.

Ipak, i pre nego što su se održale igre u Pekingu, stadion Ataturk ušao je večnost jer je baš na njemu 25. maja 2005. godine odigrano najbolje finale Lige šampiona ikad između Liverpula i Milana, kada su se Englezi vratili posle 0:3 na poluvremenu i na penale osvojili titulu.

Za taj meč kruži i jedna urbana legenda, koja kaže da je teren bio "nagnut na južnu stranu", pa je svih šest pogodaka palo na tu stranu. Dakle, sutra uveče posebno je potrebno obratiti pažnju na koju stranu padaju golovi - južna je kad ekipa napada u TV prenosu sa leva na desno.

Nekada je Bešiktaš bio ovde domaćin, dok nije napravljen savremeni stadion, a poslednjih godina Ataturk je dom fudbalera Istanbul Bašakšehira. Sutrašnje finale u Istanbulu prvobitno je trebalo da se igra 2020. godine, dva puta je zbog pandemije "seljeno" u Portugaliju i sada je konačno treća - sreća. Baš kao i 2005. godine u finalu su Englezi i Italijani, slučajno ili ne, samo još da vidimo ko će se radovati pred tačno 74.753 gledaoca.

Opet Englezi ili će Inter napraviti novo čudo...