UEFA Liga šampiona

Liga šampiona na TV Arena sport: Parižani protiv Bavaraca i njihove tradicije, Totenhem dočekuje Milan

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.03.2023 10:02
Liga šampiona na TV Arena sport: Parižani protiv Bavaraca i njihove tradicije, Totenhem dočekuje Milan Guliver/ChristianxKolbert

Na kanalima TV Arena sport večeras ćete od 21 sat imati priliku da pratite dva revanš meča osmine finala Lige šampiona, u kojem se sastaju Bajern Minhen i Pari Sen Žermen (Arena 1 Premium), odnosno Totenhem i Milan (Arena 2 Premium).

Bavarci ovaj susret dočekuju posle minimalne pobede u Parizu, kada je "svecima" presudio njihov bivši igrač Kingsli Koman. Uz ovu prednost, na strani nemačkog tima je i tradicija. Bajern ima zavidan odnos prolaza i ispadanja u osmini finala Lige šampiona, gde je u prethodnih 11 pokušaja eliminisan samo jednom u ovoj fazi takmičenja i to 2019. godine od kasnijeg šampiona Liverpula.

Uz to, Bajern nije ispao iz Lige šampiona kada je pobedio u prvoj utakmici, još od 2011. i susreta sa Interom. Ekipa iz Minhena slavila je tada u Milanu 1:0, ali je zbog teškog poraza (3:2) na svom terenu, eliminisana iz daljeg toka takmičenja.  Tim Julijana Nigelsmena ove sezone pretrpeo je samo dva poraza i to oba na gostujućim terenima protiv Frajburga i Menhengladbaha, dok na svom terenu ne znaju za poraz.

Što se tiče Parižana, oni su ispadali u nokaut fazi evropskih takmičenja poslednjih šest puta, kada bi izgubili prvi meč, pa će večeras imati priliku da prekinu ovu neugodnu tradiciju. Kada govorimo o tradiciji, ukoliko večeras postigne pogodak, Kilijan Mbape će postati prvi igrač u istoriji, koji je na tri uzastopna gostovanja u Minhenu postizao bar po jedan gol. 

Istoriju će večeras juriti i Leo Mesi, koji će, ukoliko savlada Jana Zomera, postati tek drugi fudbaler, posle Kristijana Ronalda sa 50 ili više golova u eliminacionoj fazi Lige šampiona. Ovo će biti sedmi susret ovih ekipa u Ligi šampiona od 2017. godine, a ukupno 13. u istoriji ovog takmičenja.

Osim čuvenog finala 2020. kada su Bavarci osvojili Evropu, Bajern i PSŽ sastali su se u grupnoj fazi elitnog takmičenja pre šest godina, kada je najpre slavio francuski tim 3:0, a onda i nemački u revanšu 3:1.  Poslednji okršaj imali su 2021. kada su Parižani eliminisali večerašnjeg rivala u dvomeču četvrtfinala Lige šampiona ukupnim rezultatom 4:2.

Osim povređenih Nojera i Ernandeza, Bajern neće moći da računa na bolesnog Mazrauija, kao ni na Pavara, koji služi kaznu zbog crvenog kartona iz prvog susreta. Parižani su bez Kimpembea i Nejmara.

 

 

U drugoj utakmici osmine finala sastaju se Totenhem i Milan, a prednost iz prvog meča imaju "rosoneri", koji dolaze u Londonu sa golom viška. 

Prvi susret u Italiji protekao je bez velikih uzbuđenja. Veću inicijativu imao je Milan, koji je golom Brahima Dijaza poveo u ranoj fazi meča, a uprkos nekoliko solidnih prilika na obe strane, rezultat se nije menjao do kraja.

"Pevci" igraju "toplo-hladno" tokom čitave sezone i taman kada je delovalo da su uhvatili zalet posla pobeda nad gradskim rivalima Čelsijem i Vest Hemom, usledili su teški porazi. Najpre od Šefild Junajteda u FA Kupu, a onda i od Vulvsa u domaćem prvenstvu, pa im susret sa italijanskim timom dolazi, možda, i u najtežem trenutku.

Sa druge strane, Milan je bio u seriji od četiri uzastopne pobede u svim takmičenjima, ali je prošlog vikenda izgubio od Fiorentine i na taj način izgubio poziciju koja vodi u Ligu šampiona, pa će zbog toga, imati i dodatni motiv večeras.

Oba trenera imaju kadrovskih problema. Totenhem neće moći da računa na Bentankura, Bisumu, Dajera, Sesenjona i kapitena Lorisa. Sa druge strane, Milan će biti bez Benasera, Kalabrije, Florencija i Ibrahimovića.

Liga šampiona, revanši osmine finala

Utorak

Benfika - Klub Briž 5:1 (2:0)
/Silva 38, Ramoš 45+2, 57, Mario 69, Neres 77 - mejer 87/

(0:1) Čelsi - Borusija Dortmund 1:0 (1:0)
/Sterling 44, Haverc 53p/

Sreda

(1:0) Bajern Minhen - PSŽ 21.00 (TV Arena 1 Premium)

(0:1) Totenhem - Milan 21.00 (TV Arena 2 Premium)

14. mart

(0:1) Porto - Inter 21.00

(1:1) Mančester siti - Lajpcig 21.00

15. mart

(2:0) Napoli - Ajntraht 21.00

(5:2) Real Madrid - Liverpul 21.00