UEFA Liga konferencije

El Kabi kao niko nikad u nokaut fazi: Markonac sa 11 golova nadmašio Ronalda, Benzemu i Falkaoa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.05.2024 08:31
El Kabi je ovako rešio finale UEFA Lige konferencije Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis
El Kabi je ovako rešio finale UEFA Lige konferencije

Ajub El Kabi je ispisao istoriju ne samo Olimpijakosa već i evropskih kupova! Napadač Olimpijakosa rešio je finale UEFA Lige konferencije golom u 116. minutu protiv Fiorentine, ali je i oborio rekord po broju golova u nokaut fazi, nadmašio je Kristijana Ronalda, Karima Benzemu u Radamela Falkaoa!

Marokanac je postigao 11 pogodaka u nokaut fazi, jedan više od Ronalda (Real, Liga šampiona 2017), Benzeme (Real, Liga šampiona 2022) i Falkaoa (Porto, Liga Evrope 2011).

Svi evro-golovi El Kabija

UEFA Liga Evrope
Čukarički 3:1 - dva
Frajburg 2:3 - dva
TSC 5:2 - jedan

UEFA Liga konferencije  
Ferencvaroš 1:0 - jedan
Ferencvaroš 1:0 - jedan
Makabi TA 1:4 - jedan
Makabi TA 6:1 - dva
Aston Vila 4:2 - tri
Aston Vila 2:0 - dva
Fiorentina 1:0 - jedan

"Veoma sam srećan. Obećali smo sebi pre finala da ćemo učiniti sve da podignemo pehar. A, kada smo prošli Makabi, rekao sa saigračima da ćemo osvojiti trofej. Mi smo porodica, ovo smo ostvarili kao tim. Želim da se zahvalim treneru, predsedniku, saigračima, svima u klubu. Presrećan sam i na umu mi je samo da slavim ovaj istorijski trofej. Ne mogu da razmišljam o budućnosti", govorio je El Kabi u dahu.

A, do tog 116. minuta El Kabi je bio u džepu Nikole Milenkovića. Srpski defanzivac ga je maestralno čuvao, osvatio bez šuta na gol, ali u rotaciji je ostao Ranijeri na njemu što je bilo kobno po "ljubičaste".

Marokanac je u ovoj sezoni postigao 16 golova u Evropi, pet u grupnoj fazi UEFA Lige konferencije i tih rekordnih 11 u UEFA ligi konferencije. Niko u 21. veku nije uspeo da postigne čak šest golova u polufinalu i finalu.

Sigurno da će Olimpijakos posle ovakve sezone teško zadržati Marokanca u Pireju, ali on je kao i ova ekipa dosanjao klupski san. Evropski trofej će krasiti vitrine najtrofejnijeg grčkog kluba.