UEFA Liga konferencije

Darko Kovačević posle istorijskog trijumfa Olimpijakosa za Arena sport: El Kabi je perfektan igrač; Finale sa nogama čvrsto na zemlji

komentari (0)

Autor: Luka Marković

10.05.2024 14:08
Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Darko Kovačević, i vlasnik grčkog kluba, Evangelos Marinakis Guliver
Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Darko Kovačević, i vlasnik grčkog kluba, Evangelos Marinakis

Fudbaleri Olimpijakosa savladali su Aston Vilu na stadionu "Georgis Karaiskakis" rezultatom 2:0 u okviru drugog polufinalnog okršaja Lige konferencije, i sebi obezbedili priliku da se bore za trofej protiv Fiorentine. Malo ko je mogao očekivati da će crveno-beli iz Pireja ubedljivo deklasirati (ukupan rezultat 6:2) jedan premijerligaški sastav, pa ipak, grčki tim je pokazao da trenutno može da se nadmeće sa svima. 

U susret ovom grandioznom dostignuću, Arena sport je kontaktirala sportskog direktora Olimpijakosa, Darka Kovačevića, dugogodišnjeg napadača sa bogatom karijerom iza sebe. 

Zanimljivo je kako ste pre utakmice, naglasili da će ekipa igrati kao da je u zaostatku 2:0. Na kraju se ispostavilo da upravo taj rezultat bio u korist Atinjana.

"Pa da eto, i da je bilo tih 2:0, igralo bi se (smeh)... Jednostavno smo bili svesni protiv koga igramo. U pitanju je ekipa koja se bori za Ligu šampiona, četvrti su u Premijer ligi. Znali smo da će biti teško, ali smo uspeli da napravimo istorijski uspeh, i sada smo u prilici da uradimo nešto što nijedna grčka ekipa nije", istakao je Darko. 

MN Press

Darko Kovačević, sportski direktor Olimpijakosa

Činjenica je da malo klubova, naručito u modernoj istoriji, može da se pohvali ovolikim dostignućem. Dosadašnji najveći poduhvat tamošnjih klubova je čuveno finale Kupa evropskih šampiona, koje je Panatinaikos izgubio od Ajaksa sa 0:2. To je bilo davne 1971. godine, a sada će još jedan tim iz Atine imati priliku da osvoji neki trofej Starog kontinenta. 

Olimpijakos nije sezonu započeo dobro. Prvo je na čelu bio Karlos Karvahal, a evidentno je bilo da nešto ne štima u timu koji se smatra neprikosnovenim vladarom Grčke.

Međutim, prekretnica se dešava u februaru, kada Hose Mendilibar preuzima kormilo. Dovođenje novog šefa struke je ujedno bio i prvi posao našeg nekadašnjeg fudbalera, kao vođe sportskog sektora. Od tada, pa do danas, gledajući čistu formu, Olimpijakos je najbolja ekipa šampionata, sa devet pobeda, jednim remijem, i dva poraza na poslednjih 12 mečeva.

Preokret sezone kao da se dogodio na gostovanju PAOK, kada su crveno-beli ubedljivo trijumfovali sa 4:1. To je ujedno bio i Mendilibarov debi na klupi. 

"To je fudbal. Na čelu je novi trener, Hoze Luis Mendilibar, mi smo sedeli i razgovarali kada je on dolazio u klub, sve smo dogovorili, i pokazalo se da je izbor bio pravi. Napravio se novi ambijent, što je donelo rezultate. Već u nedelju igramo prvenstveni meč sa PAOK . Imamo šanse za titulu, ukoliko dobijemo sve do kraja i u igri smo. To je fudbal, takav je, nepredvidiv... Novi tim, sa novim igračima je u drugom delu sezone pokazao kvalitet i da je kadar za velike uspehe. Želeo bih, takođe, da se zahvalim vlasniku (Evangelosu) Marinakisu, koji godinama gradi sve ono što sada dobija jednu veliku krunu", rekao je naš sagovorni. 

Tanjug/AP Photo/Rui Vieira

Hoze Luis Mendilibar, aktuelni trener Olimpijakosa sa Unajem Emerijem, trenerom Aston Vile

Ipak, Špancu nije sve uvek blistalo u karijeri. Pojačao je Oli posle veoma slabe polusezone u Sevilji, koja je rezultirala otakazom. Večni vladar Lige Evrope je osvajao tek 1.5 poen po utakmici, što je veoma slabo za tim koji se najčešće nada učešću u najjačem evropskom takmičenju. Nešto nije kliknulu na Pirinejima, možda loša sreća?

"Nije samo sreća, ima tu različitih faktora. Ipak, u pitanju je dobar trener, i pre svega dobar čovek. U odnosu na prvi deo (sezone), sada je sve dobro. Ostaje nam samo da iskoristimo ovu istorijsku šansu. Finale mora da se odigra mirno, sa nogama čvrsto na zemlji", naglašava Kovačević i nastavlja u istom maniru. 

Poslednji stepenik ka evropskoj slavi je Fiorentina. Italijani su prošle sezone igrali finale sa Vest Hemom i ostali, praznih šaka, izgubivši rezultatom 1:2. Sigurno je da ove sezone žele da isprave prošlogodišnji peh, a takođe imaju motiv, jer kroz Seriju A nemaju mnogo šansi za izlaz u Evropu. Iskustvo je na njihovoj strani, ali Darko kaže da ekipa ne razmišlja o protivniku, te da nije postojala preferenca između Briža i "Viole". 

"Nismo razmišljali o tome. Nama su glave bile u polufinalu. Igrači i trener razmišljaju o svojoj igri... Nikad se ne zna, pokazali smo da možemo sa svakim, a kada je u pitanju 90 minuta, nikad se ne zna ko može pobediti, nikad", nagašava Zvezdin nekadašnji fudbaler. 

Tanjug/AP Photo/Marco Bucco/LaPresse via AP

Fudbaleri Fiorentine i Briža u polufinalnom okršaju

Dotakli smo se na kraju i uzavrelog napada Olimpijakosa. Navalu predvodi Ajub El Kabi, čiji doprinos je osetan na svim frontovima. Marokanac trenutno ima 10 golova na devet utakmica u Ligi konferencije, i neko je ko pravi veliku razliku na terenu. Momak koji je ušao u četvrtu deceniju života isporučio je 32 gola (i dve asistencije) na 46 mečeva za Olimpijakos! Ipak, u pitanju je neko ko nije žario i palio Evropom ranije. Navikli smo da Pirejci često dovode istrošene fudbalske zvezde, koje svojim doprinosom nisu mnogo uticale na igru. Među njima su bili Marselo, Hames Rodrigez, Jaja Ture... 

Sa ovim timom je drugačije. El Kabi je udarna igla, a nikada se nije kretao među velikanima Starog kontinenta. Konkretno, najbliže evropskom podneblju je došao igrajući za turski Hatejspor, u kome je (ruku na srce) solidno nastupao. Još impresivnija postaje njegova eksplozija, kada se uzmeu obzir da je u pitanju momak koji je sa 15 godina radio kao šegrt stolara. 

Veliko i dokazano fudbalsko ime u klubu je Stevan Jovetić, koji predstavlja odličnu potporu sa klupe, a njegov gol je doprineo trijumfu u velikom četvrtfinalnom dvomeču sa Fenerbahčeom. 

Darko je istakao kako se ova dobra atmosfera oseća, te da je napadačka saradnja vidna u sistemu novog trenera. 

"Pokazalo se da je gol igrač, prosto perfektan (El Kabi). Nadam se da će nastaviti ovako. Vidi se da je rasni golgeter. Ipak, trener je iskoristio šansu da ukaže šansu svima u svlačionici. Stevan (Jovetić) je takođe imao veliki doprinos u Evropi. Na njega ne treba trošiti reči. Vidi se dobra saradnja među igračima, i sa stručnim štabom. Nadam se da će se to pokazati i u finalu", dovršio je naš saš sagovornik. 

Tanjug/AP Photo/Yorgos Karahalis

Ejub El Kabi, napadač Olimpijakosa, prilikom proslave gola

Finale Lige konferencije, igraće se na stadionu AEK u Atini, 29. maja, što znači da će navijači Olimpijakosa u svom gradu imati priliku da u svom gradu dočekaju prvi evropski trofej. Prenos meča možete pratiti na kanalu Arena Sport Premium 1, sa početkom od 21.00 čas. 

 

FINALE UEFA LIGE KONFERENCIJE

Olimpijakos - Fiorentina / 29. maj, 21.00 (AP1)

 

 

Cup tree provided by Sofascore