Superliga Srbije

Fudbaleri Partizana završili četvrti na tabeli prvi put posle 1990. godine!

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

22.05.2023 09:27
Fudbaleri Partizana završili četvrti na tabeli prvi put posle 1990. godine! MN Press

Partizan je na "Karađorđu" izgubio i poslednju nadu da može da popravi utisak iz ove teške sezone, ali je remijem 2:2 na kraju Mozzart bet Superlige za sezonu 2022/23. osvojio četvrto mesto! To je najslabiji plasman crno-belih još od sezone 1989/90. kada su sa 37 bodova bili četvrti iza Hajduka, Dinama i šampiona Crvene zvezde!

Od raspada SFRJ, crno-beli nikad nisu bili slabije plasirani od trećeg mesta (97/98, 2018/19), osvojili su čak 16 titula, ali su zakazali u sezoni kada to nisu smeli i ostali su bez sigurne jeseni u Evropi što donosi drugo mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona.

Znali su u Humskoj šta im donosi ova sezona, promenili su trojicu trenera (Ilija Stolica, Gordan Petrić, Igor Duljaj), imali su sve u svojim rukama jer su na pauzu otišli sa desetak bodova prednosti u odnosu na TSC, Čukarički... Prošli su zimske pripreme, imali šesnaestinu finala Lige konferencija i relativno najlakšeg rivala Šerif iz Tiraspolja. I umesto prolećnog procvata ubojitog Rikarda Gomeša i ostalih igrača dogodilo se pomračenje u Humskoj na svim nivoima sa neslavnim krajem i kvalifikacijama za Ligu konferencija i četvrtom godinom zaredom bez trofeja...

Imao je Partizan i lošije sezone u staroj Jugoslaviji. Kada je branio titulu u sezoni 1978/79. borio se grčevito za opstanak i na kraju je izbegao iuspadanje osvajanjem 15. mesta sa 29 bodova, jednim više od Olimpije i Zagreba. Naredne sezone je bio 13. na tabeli, sledeće osmi, pa šesti. Iz te četiri godine proistekla je titula 1982/83...

U poslednje 33 godine, Partizan je u ovakvoj, ipak deleko slabijoj konkurenciji nego u SFRJ, u ovako važnoj sezoni kako takmičarski tako i finansijski - istorijski podbacio.