Superliga Srbije

Samed Baždar porastao u derbijima protiv Dragovića i Spajića

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

25.04.2024 11:32
Samed Baždar u duelu sa Urošem Spajićem MN Press
Samed Baždar u duelu sa Urošem Spajićem

Partizan ni četvrtu godinu zaredom neće osvojiti Kup Srbije. I titulu će teško osvojiti s obzirom na 10 bodova manjka u odnosu na Crvenu zvezdu na šest kola pre kraja Mozzart bet Superlige. Turbulentna sezona se možda će završiti kao i tri prethodne, ali kroz prolećne mečeve, a posebno kroz poslednja dva derbija, crno-beli i trener Igor Duljaj su dobili Sameda Baždara.

Mladi napadač, koji je imao podršku i kluba i trenera u prevazilaženju "dečijih bolesti", fudbalski je porastao u duelima sa Aleksandrom Dragovićem i Urošem Spajićem, iskoristio je povtedu Mateusa Saldanje da potvrdi da se vratio na dobar pravac razvoja što je veliki benefit za klub i njega samog. 

"Odgovor na pitanje šta mislim o Baždaru će ponuditi to gde će završiti u narednom periodu. Svako vredi onkoliko koliko je neko spreman da ga plati. Tako je bilo i zimus, kad smo ostali bez Belića i Ilića, što ne umanjuje dve pobede Crvene zvezde u razmaku od četiri dana. Verujem da će Samed sličnim putem. Pre povrede Mateusa Saldanje rečeno mu je da bude strpljiv i čeka pet minuta, jer ako nije spreman neće moći da ih iskoristi. Kad se Brazilac povredio, počeo je Baždar da igra redovno, dao dovoljno golova da su ga primetili strani agenti i klubovi i verujem da će ostvariti dobar transfer", napomenuo je Igor Duljaj.

Od utakmice sa IMT-om sredinom februara, na 11 mečeva je postigao šest golova, dodao je i jedan u Kupu Srbije protiv Voždovca. Posebno poglavlje su njegove partije protiv Crvene zvezde. Postigao je gol u 173. derbiju, ali više od toga imponovala je njegova igra protiv isksunih defanzivaca reprezentativnog kalibra, kretanja, uticaj u samoj igri. Umeo je recimo da bude i "tih", a da onda kreira zicer (Goh)...

Imao je i nezaborvano iskustvo u A timu Srbije U(debi protiv Kipra), što jasno govori o velikom potencijalu. Fudbalskom i tržišnom. Jer, Bolonja pre samo četiri meseca dala 4.500.000 evra za Mihajla Ilića, a AZ Alkmar 4.000.000 evra za Kristijana Belića. Napadači su uvek na većoj ceni, pogotovo kada imaju 20 godina, a crno-beli mogu značajnije da reše pitanje budžeta za narednu sezonu ako ga unosno prodaju na leto.

Bez obzira što se klubovi u Srbiji uglavnom vode rezonom "da je prva ponuda najbolja", sa stručne strane, a posebno one psihološke o sazrevanju, za igrača bi možda bilo dobro i rešenje koje je u Studiju Arene za poslednji derbi izneo Goran Stevanović, nekadašnji trener crno-belih.

"Bilo bi najbolje da Baždar ostane u Partizanu još dve-tri sezone, potpuno sazri, razvije se, donese klubu neki trofej i onda ode u inostranstvo", rekao je između ostalog "Plavi" Stevanović.

Baždar je ukazanu šansu iskoristio, potvrdio je potencijal a kako će se dalje formirati ostaje na njemu i Partizanu. Ulaganje u igrače iz sopstvene škole Partizanu se u praksi nebrojano puta pokazalo kao najispravnije i najunosnije. Pitanje je samo kada je to pravi momenat za odluku o prodaji igrača i ta matematička formula šta donosi novac od prodaje igrača, a šta ostanak i eventualni trofeji sa njima u timu...