Premijer liga

Hari Kejn ekskluzivno za TV Arena sport: Uvek je lepo kada te porede sa najvećima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.05.2023 18:46
Hari Kejn ekskluzivno za TV Arena sport: Uvek je lepo kada te porede sa najvećima TV Arena sport/ Screenshot

Kapiten engleske reprezentacije i napadač Totenhema Hari Kejn dao je eksluzivan intervju za TV Arena sport gde je govorio o brojnim temama. Između ostalog osvrnuo se na igre u Premijer ligi, rekordima koje je oborio u engleskom šampionatu. Otkrio je i kako se priprema za velike utakmice, a za kraj je govorio i o idolima zbog kojih je počeo da se bavi fudbalom.

Centarfor londonskog kluba nedavno je na utakmici sa Kristal Palasom postigao 209. gol u Premijer ligi, čime je nadmašio rekord Vejna Runija na listi najboljih golgetera. Takođe, postao je i prvi igrač u istoriji engleskog prvenstva koji je tokom sezone postigao 10 pogodaka glavom.

"Čuo sam za taj podatak. Bila je to dobra utakmica. Sjajno je kada obarate rekorde. Za neke do sada i nisam čuo. Lepo je biti tamo i postizati golove na različite načine. Generalno, bila je to baš dobra utakmica", rekao je Kejn.

Otkrio je i da li ga je kontaktirao Vejn Runi posle obaranja njegovog rekorda.

"Da, nakon što sam oborio rekord Engleske, on me je kontaktirao. Pričali smo kratko o tome. Naravno, povremeno se čujemo, on je zaista sjajan čovek. Mnogo mi je pomogao kada sam došao u reprezentaciju Engleske i mnogo sam naučio od njega. Siguran sam da ce pratiti Premijer ligu i da ce uživati u mojoj igri. Generalno, samo mi je drago da radim ono što volim. Nadam se da le se tako i nastaviti."

Otkrio je i koliko mu znače poređenja sa Vejnom Runijem i Alanom Širerom, koji se nalazi na vrhu večne liste strelaca sa 260 postignutih golova.

"Kada god se vaše ime pominje medju tim velikanima, znači da radite nešto dobro, jer su oni medju najboljim igračima u istoriji Premijer lige. Izuzetno mi je drago sto sam dogurao do ovog nivoa i što sam prestigao nekoga kao sto je Vejn. Alan je i dalje ispred mene. Ima nekih 50 golova više. Ne volim da gledam predaleko u budućnost. Naravno da bih voleo do da postignem, ali mi je za to potrebno jos nekoliko godina. Skoncentrisan sam na ovu sezonu, na sadašnjost. Trudim se da dam gol na svakom meču koji odigram."
 

Davanje golova je osećaj koji je teško opisati.

"To je jedno od najboljih osećanja u životu. Teško je opisati. To je mešavina brojnih emocija i adrenalina. Svaki put kada postignem gol. Mislim da je malo bolji osećaj kada na kraju i pobedite na toj utakmici. Kada date gol i izgubite, ne osećate se toliko dobro."

Objasnio je i kakve golove najviše voli da postiže.

"Mislim da mi je omiljen običan pogodak unutar kaznenog, brzi gol posle jednog, dva dodira. Verovatno zato što sam to dosta vezbao tokom cele karijere i dok sam bio mlađi. Tražim prostor u kaznenom za brz šut kada golman nije spreman. Generalno sam zadovoljan bilo kakvim pogotkom, ali mislim da su brzi golovi iz blizine, oni koji su teški golmanima, verovatno moji omiljeni."

Nije lako suprotstaviti se napadaču koji je toliko svestran na poslednjoj trećini terena.

"Kako sam sazrevao kao fudbaler tako sam i gradio stil igre. Trudio sam se da nadjem različite načine da utičem na protivnika. Nakon prvih nekoliko godina, ljudi su počeli da menjaju pristup igri protiv mene. Postali su možda agresivniji i zatvoreniji. Morao sam da smislim nove načine da nađem prostor, da dodjem do lopte, pokušam da šutiram. Da dođem do dobrih prilika sa raznih pozicija. Moja igra je evolvuirala. Mislim da sam oduvek bio dobar u pasovima. Ali, što sam više iskustva sticao, pomoglo mi je da shvatim igru bolje i to mi je praktično omogućilo da igram dve različite pozicije na terenu."

Heri Kejn voli da igra duboko u napadu.

"To je deo terena na kom mi je prijatno da igram. Čak i kada bih igrao na sredini terena uvek bih bio neko ko bi želeo da uđe u kazneni prostor da daje golove i nađe prilike za pogodak. Videćemo, i dalje se dobro osećam. Nisam neko ko se previše oslanja na svoju brzinu, kako godine budu prolazile, trebalo bi da uspem da prilagodim igru svom telu. Mislim da za sada to dosta dobro radim. Mnogo toga zavisi od trenera i kako on mene vidi kao igrača."

Otkrio je i kako se priprema za velike utakmice.

"Prilično standardno, da budem iskren. Obično smo u hotelu dan pred utakmicu. Probudimo se, jedemo i nakon toga obično dremam 20, 30 minuta. Kasnije se uputim ka teretani gde odradim svoju rutinu. Slušam muziku, ali sam generalno smiren. Ne volim da budem previše emotivan u tom trenutku, već da budem smiren i da se pripremim za meč."

Šta Hari Kejn radi kada ne razmišlja o fudbalu?

"Uglavnom igram golf slobodnim danima. Taj sport mi lepo skreće pažnju sa fudbala. Lep način da sa prijateljima ili porodicom provedem četiri, pet sati. To je ono što obično radim. Imam troje dece, pa provodim vreme i sa njima."

Kapiten engleske reprezentacije je potom odgovarao na brza pitanja naših novinara.

Idol iz detinjstva?

"Dejvid Bekam."

Dobra asistencija ili gol iz neposredne blizine?

"Gol iz blizine."

Najbolji fudbaler sa kojim si igrao?

"Geret Bejl."

Najboji napadač protiv koga si igrao?

"Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo."

Najboji defanzivac?

"Džon Teri."

Najbolji gol koji si postigao?

"Pogodak protiv Arsenala kada sam iz ugla šutirao ka stativi."

Ko voli da šutira kroz noge na treningu?

"Lukas Moura."

Najbolja destinacija za odmor?

"Karibi."

Najbolji NBA košarkaš?

"Lebron Džejms."

Lebron, a šta je sa Lukom Dončićem iz Slovenije?

"On je fanstastičan, ali ne mogu da zaboravim Lebrona. Jednostavno je previše dugo na vrhu", zaključio je fudbaler Totenhema.