Premijer liga

Erik ten Hag i Maurisio Poketino na udaru: Menadžeri Junajteda i Čelsija pred smenom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.12.2023 12:31
Erik ten Hag, menadžer Junajteda FC Manchester united
Erik ten Hag, menadžer Junajteda

Teški dani za menadžere Mančester junajteda i Čelsija se nastavljaju. Poslednji porazi od Vest Hema, odnosno od Vulverhemptona dodatno su ugrozili pozicije menadžera Erika ten Haga i Maurisija Poketina. Navijači su besni, traže promene jer su obe ekipe daleko od ambicija i renomea ovih klubova.

Erik Ten Hag je, u ovom času, u težoj poziciji od Poketina jer je ser Džim Ratklif dobio saglasnost porodice Glazer za preuzimanje 25 odsto akcija kluba. Ostaje da to verifikuje i Premijer liga, a onog časa kada se to i oficijlano dogodi Holanđanin će biti smenjen. Dobro je poznato da Ratklif ne želi ovog stručnjaka na klupi i da je već pregovarao sa Gremom Poterom oko preuzimanja "crvenih đavola". On planira i investiciju od 300 miliona dolara u klub kako bi ga vratio da bude konkurentan u Premijer ligi.

Koliko god su navijači imali strpljenja za Ten Haga zbog brojnih povrešenih igrača (van stroja su još uvek Lindelof, Megvajerm Lisandro Martinez, Kazemiro, Maunt), eliminiacija iz Evrope sa poslednjim mestom u UEFA ligi šampiona u konkurenciji Bajerna, Kopenhagena i Galatasaraja je prelilo čašu žuči. Pojačanja su daleko od forme i igara koja su se očekivala (Onana, Hojlund), postoji problem sa Džejdonom Sančom, ali i Rafaelom Varanom, Markus Rašford je daleko od prošlosezonskih izdanja pa je celokupan utisak negativan. Osmo mesto sa 28 bodova nije ni tako loš bilans i nenadoknadiv minus u Premijer ligi. Međutim, Ten Hag je izgubio podršku kluba, navijača, a u tom "haosu" je nekim potezima rasturio pazlu funkcionisanja svog tima.

 

 

Maurisio Poketino je letos stigao u Čelsi kako bi ga vratio u borbu za Evropu, a posle poraza iod "vulfsa", osmog u sezoni, nalazi se na 10. poziciji sa samo 22 boda i gotovo nikakvim šansama da kroz Premijer ligu stigne do nekog od evropskih takmičenja.

Trpi kritike bivši trener Totenhema i Pari sen Žermena, trećim poraz u poslednja četiri meča Premijer lige stežu obruč oko njegovog statusa. Vlasnik kluba Tod Bejli je za sada miran, ali zvižduci na Stamford bridžu su sve glasniji, a zna se kako je reagovao u slučaju Grema Potera. Za novajliju u "sokeru", a pritom američkom biznismenu, rezultat je sve, a njega nema.

I Poketino ima pokretnu bolnicu, u jednom momentu mu je broj igrača u ambulanti bio isti kao i onih na treningu. Van stroja su u ovom trenutku Sančez, Čilvel, Ris Džejms, Kukurelja, Čukvuemeka, Enco Fernandez i Ugučukvu, ali Argentinac ima dovoljan broj kvalitetnih igrača da postiže bolje rezultate.

Pokušao je da brani napadača Nika Džeksona, koji trpi kritike navijača zbog neefikasnosti.

"Niko je mlad igrač, prva mu je sezona u Premijer ligi, a očekivanja su velika jer smo mi Čelsi. Morate da krivite sve nas, ne samo nekog pojedinca. Ako uporedimo Nika sa ostalim napdačima njegove dobi koju su novajlije u ligi, videćete da od pogađa u skladu sa njegovim performansama", istakao je Poketino.

 

 

Tod Bejli je uložio preko milijardu evra u pojačanja, želeo je da stvori tim sa velikim potencijalom, ali i da ima neke rezultate. Sigurno nije toliko maštao da u ovom času bude konkurent Sitiju, Arsenalu i Liverpulu u borvbi za titulu, ali svakako jeste da bude u zoni UEFA. Ali, na ego mu udara činjenica da je Čelsi najneuspešniji tim premijer lige u 2023. godini!

Bejli za sada ćuti, Poketino nema još mnogo vremena da popravi utisak, bez obzira na činjenicu da je bilo kom treneru na svetu potrebno najmanje godinu dana da sa mladim igračima, bez obzira na kvalitet, stigne do određenog nivoa i strukture u igri.