La Liga

Debi iz snova i gol posle 33 sekunde: Ćavi se kladio na golobradog Marka Gujua i dobio džekpot

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.10.2023 12:01
Debi iz snova i gol posle 33 sekunde: Ćavi se kladio na golobradog Marka Gujua i dobio džekpot Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Kakav debi, kakva radost za Marka Guja, ali i Barselonu, njihovu školu "La Masiju". Mladi 17-godišnji napadač kročio je na teren protiv Atletik Bilbaoa i na debiju postigao pobednosni gol posle samo 33 sekunde. Pas Žoao Feliksa bio je sjajan, Markov prvi dodir odličan, drugim je poslao loptu u mrežu. Kao da nije debinant već golgeter sa iskustvom.

Kladio se trener Katalonaca Ćavi Ernandez na momka koji 4. januara 2024. godine puni 18 godina, znao je šta je produkovala škola "La Masija", a imao je dovoljno hrabrosti i smelosti da ga gurne u vatru kad se činilo da će Bilbao osvojiti bod. Za nauk mnogima koji u svojim klubovima imaju potencijal, ali ne znaju kako i kada da ga iskoriste. I isplatilo mu se jer je ekipi doneo mir pred "El klasiko" 28. okotbra.

"Mark Guju ima gol, ima varnicu, mnogo mi se sviđa. On je talenat, mi treba da mu damo samopouzdanje. Meni su ga dali kada sam imao 17 ili 18 godina", rekao je Ćavi.

I nije Mark Guju nepoznat fudbalskim ekspertima. Novi sportski direktor Katalonaca Deko odavno ga je "snimio" i kladio se da će njegova karijera biti sjajna. Na EP do 17 godina prošle godine sa Laminom Jamalom bio je najbolji strelac iako je "furija" bila zaustavljena u polufinalu. Sa visinom od 187 santimetara, dobrom brzinom, skokom i osećajem za gol, Mark je prava "devetka", nešto što Barselona nije produkovbala iz škole mnogo godina.

"On je prava devetka, specijalista u kaznenom prostoru. On živi od svoje fizičke moći. Najbolji je u vazduhu. Takođe, je vrlo brz, kada ima prostor nezaustavljiv je. Neće on da se izvuče na krilo ili da se izdvoji kombinatorikom, ali dobro zna koje su mu snage, a koji su mu limiti. Recimo, jedna od najvećih vrlina mu je to što se bori za svaku loptu, što pritiska kao životinja. Odbrambenim igračima nije prijatno protiv takvog napadača", komentarisao je njegov nekadašnji trener u La Masiji Ivan Karasko.

 

 

Start Gujua u seniorskoj konkurenciji nije mogao biti bolji. Plakala je njegova majka kao kiša, otac je ponosno aplaudriao, a golobradi momak je samo potvrdio da La Masija ponovo "proizvodi" ekstra klasu. Lamine Jamal, Fermin Lopez, Mark Guju, Ćavi već sprema u vatru da gurne Ektora Forta i Pau Grima.