Vesti iz automoto sporta

FIA usvojila žalbu Aston Martina, Sainsu i Hamiltonu po 10 sekundi kazne na VN Austrije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.07.2023 22:08
FIA usvojila žalbu Aston Martina, Sainsu i Hamiltonu po 10 sekundi kazne na VN Austrije Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, Pool

Maks Ferstapen je superiorno osvojio VN Austrije, ali deveta trka Formule 1 završila se tek nekoliko ati kasnije. Naime, Aston Martin se žalio jer određen broj vozača nije kažnjen zbog prekoračenja belih linija. 

Pregledana je trka ponovo i FIA je prihvatila žalbu Aston Martina te su iz prvih 10 sa po 10 sekundi kažnjeni Karlos Sainz i Luis Hamilton. To je prouzrokovalo i promene u redosledu. Ferstapen, Lekrler i Serhio Perez su ostali na prve tri pozicije, Karlos Sainz (Ferari) se sa četvrtog spustio na šesto mesto, a "avanzovali" su Lando Noris iz Meklarena (četvrti) i Fernando Alonso iz Aston Martina  (peti). Luis Hamilton (Mercedes) je sa sedmog pao na osmo mesto, a preskočio ga je timski kolega Džordž Rasel.

Po 10 sekundi kazne dobili su još Pjer Žasli, Logan Sardžent i Aleksander Albon. Cunoda je kažnjen pet sekundi, De Vris 15, a Esteban Okon 30 sekundi.

U generalnom plasmanu nije došlo do promena pozicija, ali jeste do promene bodova: Ferstapen 229, Perez 148, Alonso 131, Hamolton 106, Sainz 82, Lekler i Rasel 72... Kod konstruktora vodi Red Bul sa 377, sledi Mercedes sa 178, pa Aston Martin sa 172 boda.