Vesti iz borilačkih veština

Četiri medalje na EP u Zagrebu su ogroman uspeh: Predsednk Rvačkog saveza Srbije zadovoljan ostvarenim rezultatima

komentari (0)

Izvor: Tanjug

28.04.2023 11:11
Četiri medalje na EP u Zagrebu su ogroman uspeh: Predsednk Rvačkog saveza Srbije zadovoljan ostvarenim rezultatima MN Press

Sa četiri osvojene medalje na prvenstvu Evrope u Zagrebu rvačka reprezentacija Srbije je prevazišla sve planove koji su bili postavljeni uoči početka šampionata, izjavio je predsednik Rvačkog saveza Srbije (RSS) Željko Trajković.

Srpski rvači su na šampionatu u Zagrebu osvojili jedno srebro i tri bronze i stigli do 50. jubilarnog odličja na šampionatima Evrope, a ukupno 110. medalje na velikim takmičenjima.

Od 2015. godine Srbija ima kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima, a Trajković naglašava da je uz izvanredan stručan rad osvajanju trofeja doprinela i velika podrška države.

"Skoro 17 godina sam predsednik Saveza, a Upravni odbor funkcioniše isto toliko godina u ovom sastavu. Poslednjih 10 godina imamo veliku podršku naše zemlje. Uslovi koje naši sportisti imaju su ravnopravni sa najkvalitetnijim rvačkim nacijama na svetu. Na nama je da damo sve od sebe i napravimo dobre rezultate. Kontinuitet takvog rada, dobri planovi, stručnost naših trenera i podrška Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije donosi nam rezultat", rekao je Trajković, a prenosi Tanjug.

Koliki kvalitet poseduje rvačka reprezentacija Srbije, Trajković je ilustrovao kroz najupečatljiviji primer.

"Četvorica naših svetskih prvaka, sa minulog šampionata sveta, nisu osvojili medalju u Zagrebu, već četvorica drugih rvača. Mi sada imamo tim od sedam-osam vrlo kvalitetnih sportista, što na takmičenjima koja nam predstoje neki način može da garantuje barem jednu medalju. Mnogo jače rvačke nacije nemaju taj kvalitet i ja sam na to ponosan".

Beograd će od 16. do 24. septembra ponovo biti domaćin Svetskog prvenstva, a ovo takmičenje biće od izuzetnog značaja, jer će se na njemu obezbeđivati i norme za predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

"Očekujem da ćemo u Beogradu osvojiti i medalje i olimpijske norme. Plan nam je da izborimo tri norme za Pariz 2024, kao i jednu ili dve medalje. To bi ispunilo naše ambicije. Ovog septembra u Beogradu nas ponovo očekuje pravi praznik rvanja sa učešćem više od 1.500 takmičara i pozivam publiku da još jednom pruži podršku našim rvačima koja je prošle godine bila dragocena i uživa u pravom spektaklu".

U poslednja dva olimpijska ciklusa rvači su Srbiji doneli dve olimpijske medalje – Davor Štefanek zlato u Riju i Zurabi Datunašvili bronzu u Tokiju.

"Želimo i treće olimpijsko odličje u nizu. To bi bio veliki uspeh. Ali, da prvo osvojimo norme. Imaćemo i dva kvalifikaciona turnira i naredne godine, ali ukoliko ranije obezbedimo plasman na Olimpijske igre imali bismo više vremena za pripreme i temeljan rad pa bismo možda mogli da se nadamo osvajanju i dve olimpijske medalje”, zaključio je Trajković.