Vesti iz borilačkih veština

Rvači Srbije se spremaju za narednu sezonu: Bazične pripreme se održavaju u Španiji

komentari (0)

Izvor: Tanjug

06.12.2023 10:45
Rvanje MN Press
Rvanje

Rvačka reprezentacija Srbije započela je pripreme za narednu sezonu, koja će biti veoma izazovna, saopšteno je Rvačkog saveza Srbije, a prenosi Tanjug.

Najbolji srpski rvači otputovali su u Španiju, a bazične pripreme sprovešće u Olimpijskom sportskom centru u Siera Nevadi.

"Zbog ranog početka Evropskog seniorskog šampionata u Rumuniji, koje je na programu od 12. do 18. februara naredne godine, bazične pripreme počele su mesec dana ranije nego što je to uobičajeno", izjavio je selektor reprezentacije Srbije Milorad Dokmanac.

On je istakao da je ukupno pozvano 18 rvača, koji su poslednjih godina izneli veliki teret nastupa na najznačajnijim takmičenjima. 

"Van stroja je Zurabi Datunašvili, koji se još oporavlja od posledica operacije na stomaku. Nedostaju i braća Mate i Viktor Nemeš, koji će se treninzima reprezentacije priključiti početkom januara u Zrenjaninu. Poseban akcenat na ovim pripremama je na mladim i perspektivnim rvačima od 18 do 20 godina koji čine 50 odsto ove selekcije. To najbolje govori o tome koliko se ozbiljno radi na podmlađivanju seniorske reprezentacije, koje će uslediti odmah po završetku Olimpijskih igara u Parizu", dodao je Dokmanac.

Na spisku selektora Milorada Dokmanca na pripremama u Španiji su: Georgi Tibilov, Dejan Berkec, Sebastijan Nađ, Ognjen Jakovljević, Zalan Pek, Jovan Miolski, Antal Vamoš, Ali Arsalan, Aleksa Ilić, Miloš Petrović, Uroš Krstin, Andrija Mihajlović, Branko Đukić, Aleksander Komarov, Mario Vuković.

Još trojica srpskih boraca su na pripremama u Tbilisiju, a to su Mihail Kadžaja, Boris Petrušić i Luka Katić. Sa srpskim nacionalnim timom radi provereni tim stručnjaka. Uz selektora Dokmanca tu su i treneri Stojan Dobrev, Vojislav Trajković i Kristijan Fris.

"Akcenat na ovim pripremama u Španiji i Gruziji je na snazi i kondiciji, ali neće biti zapostavljen ni rad na strunjači na uvežbavanju tehnike i taktike. Sve je isplanirano do detalja, a uslovi koje pruža Olimpijski centar Siera Nevada su na vrhunskom nivou. Nadam da će naši rvači značajno podići nivo opšte fizičke spreme pred predstojeća takmičenja koja počinju već sredinom januara, kada se u Zagrebu održava prvi turnir iz Ranking serije na kojem se osvajaju bodovi za svetsku rang listu", dodao je selektor Srbije.

Osim seniorskog prvenstva Evrope u Rumuniji u februaru, srpske rvače u martu očekuje nastup na turniru u Bugarskoj, a u aprilu u Azerbejdžanu je drugi krug kvalifikacija za Olimpijske igre 2024.

"U maju je poslednji turnir olimpijskih kvalifikacija u Istanbulu, a u junu je nastup na drugom turniru iz ranking serije u Mađarskoj. Prvi deo takmičarske sezone biće zaključen učešćem na turniru Ljubomir Ivanović Gedža u Mladenovcu sredinom juna. Očekivanja za 2024. godinu su zaista velika. Pre svega, cilj je da obezbedimo još dve ili tri olimpijske norme. Uz postojeće tri vize za Pariz koje su osigurali Mate Nemeš, Stevan Mićić i Hetik Cabolov to nam daje nadu da rvanje na trećim Olimpijskim igrama u nizu može da donese medalju za srpski tim", rekao je Dokmanac i naglasio da će na putu ostvarenja tih ciljeva najvažnije biti da se odradi kompletan program priprema i da srpsku selekciju mimoiđu povrede.