ATP

Alkaraz, Siner, Medvedev i Zverev "prekopirali" Đokovića, Nadala, Federera i Mareja: Presedan u Majamiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.03.2024 19:13
Karlos Alkaraz, španski teniser, za sada opravdava ulogu favorita na Mastersu u SAD Guliver
Karlos Alkaraz, španski teniser, za sada opravdava ulogu favorita na Mastersu u SAD

Ovogodišnje četvrtfinale muškog singla na Mastersu u Majamiju predstavlja svojevrstan presedan, jer se baš dugo nije desilo da do Top osam dospeju sva četiri prva nosioca sa žreba. Preciznije, još od 2009. godine.

Da stvar bude još zanimljivija "lovcima" na ovakve priče i brojke, među pretedentima na trofej u ovoj fazi borze nema nikog iz "velike četvorke", čije su karijere i međusobna nadmetanja promenila istoriju tenisa.

Trofejni Rodžer Federer već neko vreme uživa u zasluženoj penziji i rado se seća osvajanja 20 Grend slem titula, Rafael Nadal (22) predugo muči muku sa povredama i stalno odlaže "pravi" povratak u ATP tur, ako je on uopšte moguć.

Rekorder Novak Đoković (24) sve je iznenadio odustajanjem od ovog turnira, kao današnjom objavom o završetku berićetne saradnje sa trenerom Goranom Ivaniševićem i ranom eliminacijom sa Indijan Velsa pre toga, dok je njihov stari "prilepak" Endi Marej odavno samo senka nekadašnjeg učesnika turnirskih završnica.

Na njihova mesta došli su neki novi "klinci", barem u Majamiju, gde se za 1.000 ATP bodova, pobednički pehar i bogatu novčanu premiju još bore Karlos Alkaraz (2. na ATP listi), Janik Siner (3), Danil Medvedev (4) i Aleksandar Zverev (5).

Prva trojica svoje bitke za polufinale biju 28. marta, dok će poslednji večeras na mrežu. Iz pomenutog kvarteta titule u pomenutom američkom gradu osvajali su samo Španac Alkaraz, 2022. godine, te Rus Medvedev (2023).

Naš Đoković ih ima šest, Švajcarac Federerer ima dve manje od najboljeg tenisera sveta svih vremena, Britanac Marej je dva puta držao šampionske govore, dok Španac Nadal nijednom nije dobio finale Majami Opena.