NBA

Plej-in NBA lige na Areni: Nagetsi gledaju ka Luizijani, čeka se novi okršaj Jokića i Lebrona

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

16.04.2024 17:30
Zajon Vilijamson i Lebron Džejms Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert
Zajon Vilijamson i Lebron Džejms

Regularni tok NBA sezone je završen. U poslednjih šest meseci ljubitelji košarke imali su prilike da uživaju u jednom izuzetno uzbudljivom takmičenju, a sada je red na ono pravo - postsezona i poslednje borbe za mesto u plej-ofu!

Večerašnjim duelima Pelikansa i LA Lejkersa (01:30, Arena 1 Premium), odnosno Kingsa i Voriorsa (04:00, A1P) i zvanično počinje plej-in, turnir koji će ujedno trajati do petka, 19. aprila, a među osam timova koji će konkurisati za mesto u Top 8 fazi, nalazi se i Atalanta našeg Bogdana Boganovića. 

I dok čekamo četvrtak i njegov okršaj sa Bulsima (03:30, A1P), za razliku od prethodne sezone, doigravanje će početi na Zapadu. U prvom kolu plej-ina snage će tradicionalno odmeriti sedma i osma ekipa konferencije, u ovom slučaju Nju Orleans i LA Lejkersi, dok će u drugom okršaju večeri koplja ukrstiti Sakramento (9) i Golden stejt (10).

NJU ORLEANS - LA LEJKERSI

Pre samo dva dana Lejkersi su, na ovom istom mestu, razmontirali Pelikane i praktično im oduzeli plej-of mesto, poziciju na kojoj su se nalazi u najvećem delu sezone. Sada, u situaciji u kojoj se igra na jednu pobedu, Nju Orleans mora da preskoči prepreku zvanu Lebron Džejms, jednog od najboljih igrača u istoriji NBA doigravanja.

Lejkersi su u do sada kratkoj istoriji plejina odigrali dve utakmice, a iz obe su izašli kao pobednici. Prošle godine protiv Minesote, kao i 2021. protiv Golden Stejta. Nju Orleans je 2022. imao uspešan plejin, savladali su i San Antonio i Kliperse, te se kao osmi plasirali u plej-of. U prošlom izdanju imali su mnogo manje uspeha, u duelu 9. i 10. tima Zapada poraženi su od Oklahome.

Za one koji nisu upoznati sa relativno novim formatom, timovi koji su regularni deo završili na 7. i 8. mestu imaće dve šanse da se dokopaju plej-ofa. Ukoliko izgube večeras, igraće protiv boljeg iz duela 9. i 10. ekipe.

Međusobni skor

Prošli meč smo već pomenuli, a Lejkersi su i tokom čitave sezone bili uspešniji. U međusobnom skoru 3-1 je za tim iz Los Anđelesa, sa 3 ubedljive pobede. Kada su pobeđivali, Lejkersi su to činili sa gotovo 26 poena razlike. Jedina pobeda Pelikana bila je takođe sa ogromnom razlikom, pa se nadamo da su nezanimljive utakmice "ispucane" i da ćemo večeras gledati jedan neizvestan meč.

Za ljubitelje statistike, u četiri utakmice Lejkersi su u proseku postizali 126,3 poena, a Pelikani 112, dakle zbirno 238,3 poena.

Da Lejkersima "leže" Pelikani, bar da je tako bio slučaj do danas, svedoči i činjenica da je čak četiri igrača Jezeraša ove sezone beležilo više od 20 poena u proseku protiv večerašnjih protivnika - Lebron, Entoni Dejvis, Dianđelo i Rivs.

Igrači Lejkersa protiv Pelikana ove sezone:

• Lebron Džejms - 28.3 poena, 11.8 asistencija, 55% iz igre.
• Entoni Dejvis - 21.5 poena, 10.5 skokova, 4.3 asistencije, 60% iz igre.
• Dianđelo Rasel - 21 poen, 3.3 asistencije, 50% iz igre, 46% za 3 poena.
• Ostin Rivs - 21 poen, 5.5 asistencija, 63% iz igre.
• Rui Hačimura - 12 poena, 3.5 skokova, 61% iz igre.
• Taurin Prins - 10.5 poena, 51% iz igre.

Igrači Pelikana protiv Lejkersa ove sezone:

• Zajon Vilijamson - 20.3 poena, 5.8 skokova, 5.5 asistencija, 58% iz igre.
• Si Džej Mekolum - 18.8 poena, 5.3 asistencije, 4.3 skoka, 43% iz igre.
• Brendon Ingram - 17.5 poena, 5.5 asistencija, 5 skokova, 47% iz igre.
• Herbert Džouns - 13.5 poena, 4 skoka, 48% iz igre.
• Trej Marfi treći - 10 poena, 2.3 skoka, 46% iz igre, 40% za 3.
• Leri Nens - 9.3 poena, 7.3 skoka, 4.3 asistencije, 63% iz igre, 50% za 3.
• Jonas Valančunas - 8.5 poena, 6 skokova, 19 minuta, 48% iz igre.

 

 

 

Stanje Lejkersa

Jezeraši su tražili sebe u dobrom delu sezone, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, ali su konačno pronašli pravu formulu. Otkada je Hačimura zauzeo mesto startne "četvorke", Lejkersi su na skoru 18-6, 75% pobeda.

Nakon prošlogodišnjeg plej-ofa, načina na koji je isti odigrao, pa i zaradio novi ugovor, mnogi su očekivali da Hem mesto startera preda upravo Japancu, ali je Hačimura morao da čeka više od dve trećine sezone kako bi mesto koje je zaradio i zauzeo. Trener Lejkersa je pre toga šansu davao Redišu i Prinsu, ali u toj situaciji Lejkersi, koji su već fizički u zaostatku sa dvojcem Dianđelo Rasel i Ostin Rivs na perimetru, zaista bili u podređenom položaju sa atletske strane.

Hačimura je doneo mnogo više i ofanzivno od pomenutog dvojca, pa su Lejkersi bili u top 5 napadačkih ekipa lige u periodu otkada je postao starter. Činjenica da je snažniji od obojice, kao da poseduje zavidnu leđnu tehniku, dala je Jezerašima još jednog igrača sa kojim mogu da "love" mismeč u napadu. Tog lova danas neće biti, jer su protivnici fizički dominantna ekipa, ali se Rui pokazao i kao stabilniji šuter od alternativnih opcija.

Darvin Hem je poslednjih mesec i po dana zategao i rotacije, nema toliko eksperimentisanja i pomenuta petorka igra preko 30 minuta u proseku. Nešto slično, pa čak i po koji minut više očekujemo i večeras.

Stanje Pelikana

Pelikani definitivno imaju roster koji može da napravi problem svima. Imali su tu nesreću da izgube Ingrama na nekoliko nedelja pred kraj regularnog dela, kao i da se on vratio ranije negoli što bi to bio slučaj da nismo u ovom momentu sezone, to jest, da Brendon nije u potpunosti zdrav. Ipak, večerašnja utakmica može biti i pretposlednja u čitavoj sezoni, tako da očekujemo da Ingram stisne zube i da sve od sebe da se vrati na nivo na kom je bio pre povrede, a to je možda i najbolja košarka koju je igrao u karijeri.

Na 15 utakmica pre povrede, krilni igrač Pelikana je beležio 21.5 poena, 7 asistencija i 5.5 skokova, uz 49% šuta i 41% za 3 poena. Nju Orleansu je potrebna ta verzija Ingrama kako bi večeras savladali Los Anđeles Lejkerse. Nakon što se vratio na teren, Ingram je odigrao samo 23 minuta u meču pre dva dana, ali je trener domaćih, Vili Grin već najavio mnogo više minuta za večeras.

Velika stvar za Nju Orleans je ta što je Zajon Vilijamson konačno zdrav! On je odigrao 70 utakmica u kojima je beležio gotovo 23 poena, 6 skokova i 5 asistencija, uz 57% iz igre. Večeras će upravo ovaj dvojac morati da povuče maksimalno, kako Nju Orleans savladao Lejkerse.

I ako u timu Lejkersa ne vidim nekoga ko bi večeras mogao da bude X faktor i donese nešto neočekivano, Pelikani imaju par momaka koji bi mogli da izađu iz standardnog okvira i iznenade Lejkersa. Herbert Džouns je jedan od najboljih defanzivaca lige, ali i igrač koji beleži samo 11 poena u proseku. Verujemo da će, ukoliko Zajon i Ingram budu u ritmu on biti igrač sa kojeg će Lejkersi pomagati, da li će uspeti taj dodatni prostor da iskoristi?

Pored Džounsa, Pelikani imaju zanimljivu klupu, sa haubicama, Marfijem i Hokinsom, kao i pozitivno dosadnim Alvaradom. Bilo ko od njih bi mogao da iskoči večeras i napravi razliku.

 

 

 

Naša očekivanja

Već smo pisali da očekujemo jednu, za promenu, neizvesnu utakmicu. Odbrane timova i koncentracija igrača će sigurno biti na mnogo višem nivou negoli što je to slučaj bio u utakmicama regularnog dela. Samim tim, nekako u tonu, mislimo da će se utakmica završiti sa značajno manjim brojem poena.

Kada bi morali da predvidimo i pobednika, dali bi blagu prednost Lejkersima. Pelikani jesu poletniji, atletski moćniji i igraju kod kuće, ali su u istom mahu imali i više oscilacija u igri, posebno u prethodnom periodu. Prednost Lejkersa jeste ta stabilnost, ali i enormno iskustvo u ovakvim i sličnim situacijama glavnih igrača tima. Takozvani šampionski pedigre.

Jedno je sigurno, očekuje nas izuzetna utakmica, a pratićemo je na kanalima Arena Sport televizije, od 1.30 čas posle ponoći.