Evroliga

Kalkulacije za plej-in Evrolige: Nije sve u rukama Partizana, mnogo toga zavisi i od Zvezde

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.03.2024 00:50
Košarkaši Partizana MN Press
Košarkaši Partizana

Kakva šteta...

Imao je Partizan 13 poena prednosti protiv Olimpijakosa na ulasku u poslednju četvrtinu, ali je diskutabilnim odlukama na obe strane terena, na kraju, doživeo težak poraz u Beogradu (69:74) dva kola pre kraja regularnog toka Evrolige i tako kompromitovao plasman u plej-in. 

Iako su crno-beli imali povoljan vetar ka mestu među 10 najboljih ekipa u Evropi, naročito zbog činjenice da imaju bolji međusobni skor od konkurenata (Žalgiris, Milano, Efes, Valensija) i nešto lakši raspored do kraja, kalukacije su sada takve da ni pobede protiv Albe (04.04) i Valensije (12.04), ne garantuju Partizanu mesto u završnici takmičenja.

Navijači srpskog tima obradovali su se porazima Valensije od Makabija i milanske Olimpije od Žalgirisa, koji, poput crno-belih, takođe imaju po 14 pobeda i 18 poraza, ali se pravo niotkuda Efes umešao u borbu za Top 10 fazu. 

Večerašnjom ubedljivim trijumfom nad Baskonijom (97:76) dvostruki šampion Evrope zabeležio je treću uzastopnu pobedu u Evroligi, odnosno 15. u sezoni, pa sada drži primat na 10. poziciji tabele sa pobedom više od konkurenata. I bez obzira što ima gori međusobni skor od Partizana, ukoliko zabeleži pobede protiv Fenera (05.04) i Crvene zvezde (11.04) u preostala dva kola, ostaviće izabranike Željka Obradovića bez jednog od zacrtanih ciljeva ove sezone, koji su se večerašnjim porazom možda i oprostili od međunarodne scene.
 

 

 

Ostaje svakako žal za boljim rezultatom protiv Olimpijakosa. Naročito zbog činjenice da su crno-beli tokom čitavog susreta imali prednost u Areni, ali su ih greške u poslednjoj četvrtini (10:28) skupo koštale. U 10 odlučujućih minuta, Partizan je pogodio svega četiri šuta iz igre. Brojne, otvorene poglede sa distance, nisu uspeli da realizuju, da bi danak platili posle silnih grešaka u tranzicionoj odbrani.

Tim kao što je Olimpijakos, je to umeo da iskoristi i na krilima 12:0 serije  u režiji Papanikolaua, Volkapa i Vilijams-Gosa, početkom poslednje četvrtine, okrene momentum na svoju stranu, a onda i da dođe do pobede, koja bi mogla da im pomogne u borbu za prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Dakle, stvari su sada nešto jasnije. Crno-beli moraju da pobede Albu u Berlinu, gde su prošle sezone doživeli pravi debakl (84:100), a potom i Valensiju u Beogradu, koju su bez većih problema savladali u Španiji u prvom duelu sezone (67:72), uz nadu da će se Efes okliznuti protiv Fenera i Zvezde.

Šanse da crno-beli prođu dalje sa jednom pobedom, su jasno, atomski male. Mnogo toga bi trebalo da se poklopi i pravo je pitanje hoće li četiri ekipe sa identičnim učinkom (14-18) ostati bez pobeda u ključnom delu sezone. 

Raspored Evrolige do kraja regularnog toka sezone

33. kolo (4. i 5. april): Crvena zvezda - Olimpijakos, Monako - ŽALGIRIS, Alba - PARTIZAN, Barselona - Makabi, VALENSIJA - Asvel, Fenerbahče - ANADOLU EFES, BAJERN - Panatinaikos, OLIMPIJA MILANO - Virtus, Real - BASKONIJA.

34. kolo (11. i 12. april): Monako - BAJERN, ŽALGIRIS - Real, ANADOLU EFES - Crvena zvezda, Makabi - OLIMPIJA MILANO, Panatinaikos - Alba, Olimpijakos - Fenerbahče, PARTIZAN - VALENSIJA, Virtus - BASKONIJA, Asvel - Barselona.
 

 

Standings provided by Sofascore