Vesti EURO 2024

Kvalifikacije za EURO 2024. na Areni: Slovenci na važnom ispitu u Finskoj

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.06.2023 14:48
Kvalifikacije za EURO 2024. na Areni: Slovenci na važnom ispitu u Finskoj Tanjug/AP Photo/Stas Filippov

Nastavljaju se kvalifikacije za EURO 2024. godine grećim kolom a najzanimljiviji mečevi igraju se u grupi H. Slovenija je lider sa maksimalnih šest bodova, ali gostuje od 18.00 časova (TV Arena Premium 2) Finskoj.

Malo ko je smatrao da će ova grupa biti tako izjednačena, a za to su zaslužni Kazahstanci. Jesu izgubili na startu od Slovenije posle preokreta, ali su na isti način od 0:2 pobedili Dansku 3:2 i takmičenje učinili mnogo interesantnijim.

Slovenci su imali i sreće da pobede Kazahstan u Astani, a onda su se sat vremena mučili protiv San Marina i uspeli da ih savladaju uprkos preko 30 šuteva ka golu rivala.  Selektor Slovenije Matjaž Kek napravio je solidan takmičarski tim, ima u špicu Šeška i Šporara, solidan vezni red sastavljen od internacionalaca i čvrstu odbranu sa Brekalom, Bijolom, dok je na golu neprikosnovenog Samira Handanoviča zamenio Vid Belec iz APOEL-a.

Finci su pali u Danskoj od ruke trostrukog strelca Rasmusa Hojlunda, prevog strelca kvalifikacija, ali su iznenadili Severnu Irsku u Belfastu. Selektor Marku Kenerva više nama asove kao nekada, u napadu su još uvek Temu Puki (Norič) i Džoel Pohjanpalo (Venecija), a velika uzdanica je odlični isksuni golman Lukas Hradecki (Bajer L.). Ove dve selekcije nikad se nisu sastale u zvaničnim mečevima. Tri puta su igrali prijateljske susrete, uz identičan skor, po pobeda i remi uz gol razliku 3:3.

Danska dočekuje Severnu Irsku i biće pod imperativom pobede, jer su zbog "crne rupe" od 10 minuta primili tri gola u Kazahstanu (3:2) iako su imali vođstvo od 2:0. Selektor Kasper Hjulmand ima sigurno najkvalitetniju ekipu i skoro sve igrače na okupu. Čak je na spisku i Kristijan Eriksen, as Junajteda koji se oporavio od povreda. Kazahstanci gostiju San Marinu i žele pobedom nad autsajderom da ostanu u trci za jedno od prva dva mesta.

 

 

U grupi B, Francuska bi trebalo da ima lak posao na Gibraltaru, dok se mnogo vatre očekuje u duelu Grka i Iraca, koji jeidni mogu da možda sapletu Holanđane i plasiraju se na EURO.

Ukrajina je očekivano bila poražena od Engleske u Grupi "C", pa će zato večeras ju Skoplju biti pod imperativom pobede nad Severnom Makedonijom. Engleska i Italija su favoriti u ovoj grupi.

Vels i Turska ne bi trebalo da se okliznu u Grupi D protiv dva autsajdera ako žele da ostanu sa Hrvatima u borbi za prva dva mesta. 

Kvalifikacije za EURO 2024.

Grupa B

Petak, treće kolo

Grčka - Irska 20.45 (TV Arena sport 2)
Gibraltar - Francuska 20.45 (TV Arena sport 1)

 

Пласман обезедио Sofascore

 

Grupa C

Petak, treće kolo

Malta - Engleska 20.45 (TV Arena Premium 3)
S. Makedonija - Ukrajina 20.45 (TV Arena sport 3)

 

Пласман обезедио Sofascore

 


Grupa D

Petak, treće kolo

Vels - Jermenija 20.45 (TV Arena sport 6)
Letonija - Turska 20.45 (TV Arena sport 7)

 

Пласман обезедио Sofascore

 

Grupa H

Petak, treće kolo

Finska - Slovenija 18.00 (TV Arena Premium 2)
Danska - S. Irska 20.45 (TV Arena sport 5)
San Marino - Kazahstan 20.45

 

Пласман обезедио Sofascore