Srbija na EURO 2024

Engleski mediji o Srbiji: Najveća opasnost skok, najveća mana tranzicija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.06.2024 13:32
Najveće prednosti i mane nacionalnog tima Srbije u očima ostrvske štampe. TV Arena sport
Najveće prednosti i mane nacionalnog tima Srbije u očima ostrvske štampe.

Fudbalska reprezentacija Srbije započeće svoj put na Evropskom prvenstvu protiv Engleske u drugom meču Grupe C od 21.00 čas u Gelzenkirhenu. Ovo će ujedno biti i prvi nastup našeg nacionalnog tima na šampionatima Starog kontinenta posle 20 godina, a naspram sebe, "Orlovi" će imati ni manje, ni više, favorita za osvajanje čitavog turnira. 

S obzirom da se radi i o uvodnom duelu za "Gordi Albion", te jedinom sudaru okarakterisanom kao visokorizičnim, utakmica sa Engleskom je u velikom fokusu tamošnje štampe. 

Iz dana u dan se sve više piše o Srbiji, analizira igra selekcije Dragana Stojkovića, i utvrđuju prednosti i mane našeg tima. I pored mnoštva oprečnih mišljenja, deluje da postoje dva konsenzusa, prilično očita pri prvom pogledu na srpsku ekipu.

 

MN Press

Dušan Vlahović i Strahinja Pavlović

Pre svega, najveća prednost je napad. Sa špicevima poput Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića, "Orlovi" su među najboljim napadačkim linijama Evrope. Dovoljno govori činjenica da je Luka Jović treća devetka, i odmah razumemo gde leži naša najveća prednost.

Ipak, posebno se ističe skok igra naših fudbalera. S obzirom da smo najviša reprezentacija na turniru, to ne bi trebalo nikoga da čudi, ali je svakako nešto što može biti naša prevaga u odnosu na "Gordi Albion". Mitrović je sjajan igrač glavom, ističe britanski Telegraf, a dodaje se na drugom mestu da najbolji strelac u istoriji Srbije ume postizati golove "kao od šale". 

Zanimljivo je da se defanzivna linija ne ističe kao jezgro problema, već prostor koji je primorana da čuva. Naime, kao najveća mana našeg tima se ističe tranzicija, a kao najbolju priliku za Engleze, tamošnji medji navode mogućnost otvorene igre koju naš tim potencira. 

MN Press

Fudbaleri Srbije na treningu

Naglašava se da "koliko lako postižemo golove, toliko ih lako i primamo", s obzriom da nas i slabiji timovi često nadtrčavaju. Ukoliko Srbija bude dala mnogo prostora Saki, Belingemu i Filu Fodenu, postoji dobra šansa da nam se odbrana vrlo lako raspadne. 

Kao kriptonit unutar našeg tima se gleda na Dušana Tadića. On predstavlja centralnu kreativnu figuru, ali mu njegove godine ne dozvoljavaju više staru lepršavost i pokretnos, nekada viđenu u Ajaksu. Zbog toga, navode u Telegrafu, često ostaje prostor na sredini koji se retko "zakrpi" pre nego što bude kanso. 

Utakmica između Engleske i Srbije se igra od 21.00 čas u Gelzenkirhenu, a prenos možete pratiti na TV Arena Sport Premium1. 

 

Standings provided by Sofascore