Srbija na EURO 2024

Grupa C na TV Arena Sport: Da se ponovi 68' - Srbija započinje protiv Engleske

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.06.2024 08:17
Fudbalske reprezentacije Srbije i Engleske zatvoriće prvo kolo u Grupi C Profimedia
Fudbalske reprezentacije Srbije i Engleske zatvoriće prvo kolo u Grupi C

Fudbalska reprezentacija Srbije započeće svoj put na Evropskom prvenstvu protiv Engleske u drugom meču Grupe C od 21.00 čas u Gelzenkirhenu. Ovo će ujedno biti i prvi nastup našeg nacionalnog tima na šampionatima Starog kontinenta posle 20 godina, a naspram sebe, "Orlovi" će imati ni manje, ni više, favorita za osvajanje čitavog turnira. 

Povodom susreta sa "Gordim Albionom", pred utakmicu se oglasio selektor ekipe, Dragan Stojković. I pored toga što ćemo se susresti sa jednim od najtežih (ako ne i najtežim) od protivnika u Nemačkoj, naš trener naglašava da atmosfera ne opada, te da nema razloga da dopustimo raspoloženju da jenjava. 

"Dugo čekamo ovaj momenat, zasluženo smo ovo, doveli smo Srbiju u krem evropskog fudbala, a na nama je sada da napravimo iskorak. Učinićemo sve da prvu fazu prođemo uspešno. Poručiću da ćemo dati sve od sebe, da ćemo dati više od maksimuma. Ne govorim to u prazno, već po svemu što sam video po igračima u toku priprema za utakmice", rekao je Stojković, da bi potom istakao kako se Srbija ne plaši nikoga, pa čak ni Engleza: 

FSS

Selektor reprezentacije Srbije, Dragan Stojković

"Što ih ne bismo napali. Mislim da će biti otvorena utakmica, poštujemo Engleze, ali pre svih i sebe. Bez obzira na igračku moć protivnika i kvalitet koji ima, sigurno da Srbija neće čekati i gledati kako Engleska igra. Naprotiv, trudićemo se da im stvorimo što više problema".

Jedan od najvećih uspeha naše ekipe dogodio se ne Evropskom prvenstvu 1968. godine, kada je tadašnja Jugoslavija slavila upravo protiv Engleza sa 1:0, čime je došla do čuvenog (ali nesrećnog) finala sa Italijanima. Ostaje nam da se nadamo ponavljanju istorije, što se dogodilo dovoljno puta, da možemo verovati u iznenađenje naše ekipe. 

I pored visokog nivoa samouverenosti, ne može se poreći kvalitet Englezima. Protiv Bosne i Hercegovine u pripremnim mečevima smo videli da kako mogu slomiti protivnika, ali kao kontraargument, mora se postaviti utakmica sa Islandom, i činjenica da Golijat sa ostrva nije nepobediv.

Selektor Engleske, Geret Sautgejt, smatra da će okršaj sa "Orlovima" biti izuzetno izazovna prepreka na putu do dugoočekivanog trofeja. 

Tanjug/AP Photo/Scott Heppell, File

Selektor reprezentacije Engleske, Geret Sautgejt

"Veoma teška (utakmica). Imaju odlične pojedince i fantastičan timski dug. Znamo da će biti izuzetno teška utakmica na otvaranju Evropsko prvenstva, i moramo biti na svom najvišem nivou kako bismo pobedili. Dragan Stojković ima različite opcije, i mi znamo da Srbija može igrati u različitim sistemima, kao i da njihovi napadači mogu napraviti problem svakom timu. Imaju ustaljen stil igre. Moramo biti spremni da odgovorimo na njihove jače strane, te da iskoristimo njihove slabosti", rekao je Sautgejt pred meč sa našim nacionalnim timom. 

Ono što može da raduje navijače obe ekipe, jeste činjenica da su timovi zdravi, tojest da povrede najverovatnije neće krojiti sastave ekipa (u potpunosti). Sa "Orlovima" je do sada sve bilo u redu, dok je "Gordi Albion", pored manjih problema sa rovitim igračima poput Bukaja Sake, odnosno Luka Šoua koji se nalazi pod najvećim znakom pitanja, prevazišao pehove, i spremno dočekuje naše predstavnike.

Utakmicu između Srbije i Engleske možete patititi na kanalu TV Arena Sport Premium 1.

Evropsko prvenstvo: Grupa C

Slovenija - Danska (AP 1) 18.00
Srbija - Engleska    (AP 1) 21.00

 

Standings provided by Sofascore