WTA

Teniserke Srbije u Portugalu za plasman u plej-of "Bili Džin King" kupa

komentari (0)

Izvor: Tanjug

05.04.2024 16:36
Aleksandra Krunič je ponovo u selekciji Srbije Guliver/(AP Photo/Thibault Camus)
Aleksandra Krunič je ponovo u selekciji Srbije

Ženska teniska reprezentacija Srbije otputovala je u Portugaliju, gde je u Oejresu od 8. do 13. aprila, očekuju dueli u Prvoj grupi Evro-afričke zone za plasman u plej-of "Bili Džin King" kupa.

Selektor Dušan Vemić je, na nikad jači turnir Prve grupe Evroafričke-zone, poveo Miu Ristić (334. na VTA listi u singlu i bez plasmana u dublu), Lolu Radivojević (369, 922),  Elenu Milovanović (488, 499), Aleksandru Krunić (530, 109) i Ninu Stojanović.

Srbija, 25. na svetu, kao treći nosilac u žrebu, iza Austrije (22) i Letonije (24), biće lider C grupe, a na žrebu 7. aprila dobiće po rivala iz drugog šešira u kome su Holandija (26), Mađarska (27) i Švedska (28), trećeg koji čine Turska (33), Bugarska (34) i Grčka (44), kao i četvrtog gde su smeštene selekcije Norveške (48), domaćina Portugalije (50) i Danske (51).

Igraće se u tri grupe, po raund-robin sistemu, a sve prvoplasirane reprezentacije direktno će se plasirati u plej-of za popunu Svetske grupe. Tri drugoplasirane ekipe igraće po raund-robin sistemu za preostalo, četvrto mesto u plej-ofu, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani timovi razigravati po istom sistemu za plasman. Dve poslednjeplasirane ekipe ispadaju u Drugu Evro-afričku zonu.

 

 

Prve zvezde turnira biće sedma na VTA listi Marija Sakari iz Grčke i 10. na planeti, Jelena Ostapenko iz Letonije, kao i bivša broj jedan Karolina Voznijacki, koja će biti druga igračica Danske. Iz prvih 100 na svetu igraće još Viktorija Tomova za Bugarsku i Klara Tauson za Dansku.

Sve reprezentacije došle su u najjačim sastavima, jer je za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu neophodno upisati najmanje jedan meč u "Bili Džin King" kupu za nacionalni tim.