WTA

Simona Halep dokazivala nevinost, a dobila dugu suspenziju zbog dopinga: Verovatan kraj karijere vrhunske teniserke

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.09.2023 18:08
Simona Halep dokazivala nevinost, a dobila dugu suspenziju zbog dopinga: Verovatan kraj karijere vrhunske teniserke Guliver

Nekada najbolja teniserka sveta, Simona Halep, ne da nije oslobođena od optužbi da se dopingovala i vraćena na teren posle višemesečne pauze, jer je od početka afere tvrdila da nije imala pojma da koristi nedozvoljene supstance, nego joj je danas izrečena suspenzija u trajanju od četiri godine. 

Slavna Rumunka je krajem 2022. godine bila pozitivna na supstancu roksadustat. Taj uzorak dobijen je na testiranju pred US open iste sezone, posle počinje njen hod po trnju. I ove godine je bila optužena za neregularnosti na ovom polju. Nije se navelo šta je tačno bio njen prestup, ne zna se da li je u pitanju bila nedozvoljena supstanca ili neki ilegalni metod, pošto je samo objavljeno je da se radi o „neregularnostima u njenom biološkom pasošu“.

Kako je saopštila Svetska anti-doping agencija, Halep je dostavila uzorak koji je podeljen na A i B uzorke, i u prvom je pronađen je lek roksadustat koji je zabranjen od strane WADA.

 

 

Rumunka se već žalila na odluku, tvrdeći da se nedozvoljena supstanca greškom nalazila u suplementu koji je uzimala, ali taj argument je odbačen, ozbirom na to da je utvrđeno da je koncentracija roksadustata u uzorku urina bila veća nego što bi to bio slučaj da je uzet nehotice.

Navedeno je i da je nezavisni panel posle istrage doneo odluku da je namerno dopingovanje verovatan uzrok povišenih nedozvoljenih vrednosti u uzorku. Budući da je kažnjena od oktobra 2022. godine, ukoliko duga suspenzija ostane na snazi, Halep će se na teniski teren vratiti 2026. godine, kao 35-godišnjakinja.

Osvajačica dva Grend slema ima pravo na žalbu, ali teško je poverovati da će izdejstvovati ukidanje suspenzije. Čak i njeno značajnije umanjenje.