WTA

Dopingovana Simona Halep očajna zbog odlaganja suđenja: Imam dokaze, želim opet da igram tenis i osvajam titule

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.04.2023 19:05
Dopingovana Simona Halep očajna zbog odlaganja suđenja: Imam dokaze, želim opet da igram tenis i osvajam titule Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Simona Halep već sedam meseci ne igra turnire i ne osvaja WTA bodove, jer je suspendovana do daljnjeg zbog toga što je prilikom jednog od doping testiranja bila pozitivna na roksadustat. 

Prema rečima bivšeg ženskog prvog reketa sveta, pravda je na njenoj strani ali joj više teniske instance ne dozvoljavaju da iznese prikupljene dokaze i poništi sumnju u njenu nevinost u ovom slučaju. 

"Kada sam saznala da je test pozitivan, bila sam šokirana. Nisam imala pojma šta je roksadustat i nikada nisam čula za to. Raspitala sam se i shvatila da je to teška zabranjena supstanca. Uvek sam bila pažljiva oko toga šta sadrže suplementi koje koristim. Nisam imala predstavu o tome kako je to dospelo u moje telo. Obratila sam se stručnjacima sa nadom da će oni moći da mi objasne kako se ta supstanca našla u mom urinu. Posle detaljnih analiza, zaključili su da je došlo do kontaminacije u proizvodu koji koristim, i zato je koncentracija toga bila tako mala. To znači da suplement sadrži odobreni dodatak, ali firma koja ga proizvodi napravila je grešku i u proizvodu se našao trag nedozvoljene supstance", objašnjava Halep. 

Osvajačica Rolan Garosa 2018. i Vimbldona 2019. godine očajna je zbog toga što Međunarodna teniska federacija nikako da izađe na finalni obračun, pa kako ko prođe u tom dvoboju činjenicama. 

"Poslala sam dokaze Svetskoj teniskoj organizaciji u decembru, a oni su ih odbili. Jedina mogućnost da se slučaj reši bio je da se ode na sud. Nadala sam se će me tamo razumeti i da ću moći da igram Indijan Vels, ali saslušanje 28. februara nije se dogodilo jer je ITF zahtevao više vremena za dodatna testiranja. Sledeće ročište bilo je zakazano za 24. mart. ITF je opet tražio da se otkaže. Nisam se složila sa tim jer, kako pravila i nalažu, igrač koji je suspendovan ima pravo na ubrzano suđenje. Sve traje mnogo dugo. Tražila sam od ITF-a da mi se suspenzija ukine ali oni su i to odbili. Sledeće saslušanje je krajem maja, ali i to je upitno jer bi ITF i to mogao da otkaže. Ako to urade biće to skoro osam meseci suspenzije. Nije fer da provedem osam meseci bez šanse da mi se uopšte sudi. Ne želim poseban tretman. Želim suđenje. Koliko će još sve to da potraje?", pita teniserka.

Tridesetjednogodišnja sportistkinja tvrdi da joj još neke stvari idu u prilog. Kao i da ima onih koji veruje da govori istinu kada kaže da se nije smišljeno dopingovala. 

"Od tada, uradila sam 10 testova zaredom, putem krvi i urina, svi su bili negativni... Osećam podršku ljudi. Mislim da ni oni ne veruju da sam svojom voljom uzimala nešto. Zbog toga se osećam jače i još napornije radim da bi se na teren vratila na još višem nivou. Znaju ko sam i šta sam i to me čini srećnom i daje mi snagu da se borim za istinu. Do sada, ovo je najteža bitka sa kojom sam se suočila u toku cele karijere. Kada sam dobila pismo sa obaveštenjem da sam pozitivna pozvala sam svog trenera i pitala ga da li sam dobro razumela. Od tog trenutka mogla sam da računam na njegovu pomoć, jer je on uz mene na svakom koraku", kaže Halep. 

Simona ne može da iščeka trenutak kada će opet prebacivati žutu lopticu preko mreže. 

"Želim ponovo da igram. Volim ovaj sport i hoću ponovo da osvajam titule. Ceo život radim na tome. Nastavila sam da igram u međuvremenu zato što sam imala nadu da će se sve rešiti. Nije lako ostati fokusiran ali trudim se i dajem sve od sebe. Do sada je tenis bio moj život, i biće ponovo. Želim da budem jaka kao nekada, čak i više. Radim na tome, imam poteškoće jer je ipak veliki pritisak i dug period. Verujem da ako naporno radim, mogu ponovo da budem ona stara. U ovim godinama, teško je tako gubiti dane, nedelje i mesece. Plašim se i povreda. Bez zvaničnih mečeva, veći je rizik. Kada vreme ovako prolazi, teško je vratiti se", završila je obraćanje medijima Halep.