Novak Djoković

Od trećeg kola golobradog talenta do sedme titule vanvremenskog šampiona: Sva učešća Novaka Đokovića na Vimbldonu

komentari (0)

Autor: Olgica Nikolić

02.07.2023 15:15
Od trećeg kola golobradog talenta do sedme titule vanvremenskog šampiona: Sva učešća Novaka Đokovića na Vimbldonu Guliver/AP Photo/Alastair Grant, File

Ko god se iole razume u tenis dobro zna zbog čega je Novak Đoković glavni favorit za osvajanje ovogodišnjeg Vimbldona (3 - 16. jul), iako je Srbin nedugo posle trijumfa na Rolan Garosu 2023. pao na drugo mesto ATP liste, a vlasnika rekordnih 23 Grend slem titula i, po svim važnim kriterijumima, najboljeg tenisera sveta svih vremena pretekao španski vunderkind Karlos Alkaraz. 

Oni obavešteniji barataju i neverovatnom statistikom 36-godišnjeg Beograđanina na čuvenoj londonskoj travi: 7 titula, serija od 28 pobeda, 5 godina od poslednjeg poraza, rekordnih 86 dobijenih mečeva... poznato im je i da za nijansu (8), na ovom turniru serije 2.000, uspešniji Švajcarac Rodžer Federer uživa u penziji, a njihov zajednički večiti rival Španac Rafael Nadal dane provodi na još jednom podužem bolovanju. 

Mi vam donosimo pregled svih Đokovićevih 17 učešća na jedinom Grend slemu na kom svi moraju da budu obučeni u belo, od glave do pete, a za poene, setove i pobede bore se pred očima kraljevske porodice u ložama "Ol Igland klub". Počev od debitantskog pojavljivanja daleke 2005. godine, kada je jedva punoletni Novak stigao do trećeg kola, gde ga je zaustavio Francuz Sebastijan Grožan (1:3, po setovima). 

 

 

Sledećeg leta otišao je korak dalje, a u toj četvrtoj rundi nepremostiva prepreka za potonjeg ponosnog vlasnika G.O.A.T, statusa i zvanja bio je Mario Ančić iz Hrvatske (2:3). Vimbldon 2007. završio je u polufinalu i to predajom susreta Nadalu, zbog povrede leđa i stopala, a pre toga je u četvrtfinalu bio bolji od Kipranina Markosa Bagdatisa (2:3). 

Vimbldonsko učešće 2008. godine bilo je korak u nazad, obzirom da je posle osvajanja prvog Grend slem trofeja, na Australijan openu, u prestonici Velike Britanije lako zaustavljen već u 2. kolu, od Rusa Marata Safina (0:3). Godinu posle eliminisan je u četvrtfinalu, pošto je Nemac Tomi Has odigrao bolji tenis tog dana (1:3). 

Leta 2010 ušao je i Top 4, međutim tu ga je zaustavio Tomaš Berdih iz Češke (0:3). Sezona 2011. bila je jedna od ključnih u impozantnoj karijeri našeg asa, jer je bio šampion na čak 10 turnira, od čega čak tri sa prefiksom Grend slem. Jedan od njih bio je i Vimbldon, gde je u finalu "odservirao" Nadala (3:1). 

 

 

Na sledećem je ostao bez trona, pošto je izgubio polufinale sa Federerom (1:3). Nije mu se dalo da uzme ni Vimbldon 2013. godine, pošto je domaći teniser Endi Marej tada prolazio zvezdane trenutke (0:3). Sve je to debelo naplatio 2014. godine, tako što je na kraju balade porazio Federera (3:2). 

Finale 2015. bilo je kopija prethodnog, jer je Srbin opet ukrstio reket sa Švajcarcem i ponovo ga "tukao", samo što mu je ovog puta bio dovoljan set manje (3:1). Onda su usledile dva sušna vimbldonska učešća. Prvo je 2016. ostao praznih šaka u susretu 3. kola sa Amerikancem Semom Kverijem (1:3), a 12 meseci kasnije izvisio za pobedu u četvrtfinalu sa Tomašom Berdihom. Zato što su ga zdravstveni problemi naterali da se preda. 

 

 

Sve posle toga bilo je pesma i bajka za Noleta. Osvojio je sva četiri Grend slema na travi od tada, a moguće da bi i onaj otkazani u nultoj sezoni pandemije korona virusa. U finalima je (redom) "tukao": Južnoafrikanca Kevina Andersona 2018. godine (3:0), Federera 2019. (3:2), Italijana Matea Beretinija 2021. (3:1) i Australijanca Nika Kirjosa 2022. godine (3:1). 

Borbu za osmi trofej Vimblona i 24. Grend slem šampionsku crtu počinje ovog ponedeljka (14.30), a žreb mu je za prvog protivnika dodelio Argentinca Pedra Kaćina.