Novak Djoković

Radmilo Armenulić za TV Arena sport: Ovo bi mogla da bude najteža sezona u Novakovoj karijeri

komentari (0)

Autor: Olgica Nikolić

20.03.2024 10:14
Novak Đoković, srpski teniser, tokom jednog od mečeva Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill
Novak Đoković, srpski teniser, tokom jednog od mečeva

Od prerane eliminacije sa Mastersa u Indijan Velsu, protiv Luke Nardija u trećem kolu, Novak Đoković samo trenira, a kada i gde će se vratiti igranju za ATP bodove, titule i novčane premije znaju samo najbolji teniser sveta svih vremena i njegovi saradnici.

Ostali nagađaju, prave scenarija, sami postavljaju pitanja i daju odogovore na njih, sa zajedničkim imeniteljem "Zbog čega osvajač rekordna 24 Grend slema nije održao šampionski govor od početka godine?" i bonus dilemom "Gde ćemo ga gledati do kraja sezone?"

Odustajanje od nastupa na Mastersu u Majamiju samo je pojačalo javnu polemiku, jer koliko (ne)stručnih ljudi, toliko ćudi i načina rezonovanja, ali ono oko čega nema dileme jeste da Nole nacionale nije na svom najvišem, tolikim njegovim mlađim i starijim kolegama nedostižnom, nivou.

"Evidentno je da Novak nije u savršenoj formi. Nedostaju mu brže kretanje i bolja koncentracija, što ne treba da čudi. Ipak je on veteran, koliko god vodio računa o svom telu i psihi, prirodno je da u tim nekim godinama čovek mora da uloži više napora nego pre", počinje razgovor za TV Arena sport Radmilo Armenulić, nekadašnji savezni kapiten s najdužim selektorskim stažom u istoriji jugoslovenskog i srpskog tenisa.  

 

 

Kada je svoja savršena verzija, rušitelj brojnih rekorda "reketa" rivale kao od šale ili, ako im dopusti da ga ugroze, na impresivan način se diže iz "pepela", čvrsto hvata za "slamku spasa" i kao maljem zadaje fatalne udarce.

Na poslednjem Australijan openu, nedavno u SAD, kao i na Junajted kupu, krajem 2023. i prvih dana januara, nije mu sve išlo od ruke kao na AO 2023, US Openu, Rolan Garosu i Završnom mastersu iste sezone, gde je odservirao konkurenciju. 

"Ovo bi mogla da bude najteža sezona u Novakovoj karijeri, pogotovo što dolazi period igranja na, njemu neomiljenoj, šljaci. Ne odgovara mu ni odbrana nemalog broja bodova. I Alkaraz i Medvedev su bolji na toj podlozi", skreće pažnju na važne činjenice ugledni teniski stručnjak. 

 

Monte Karlo, Madrid, Rim... 

Novak Đoković još nije obelodanio svoj turnirski raspored u nastavku sezone, ali teniska javnost očekuje da ga uskoro prati na Mastersima na šljaci. Počev od Monte Karla (7 - 14. april), preko Madrida (24. april - 5. maj), pa do Rima (8 - 19. maj). Sve u svrhu što bolje pripreme za Otvoreno prvenstvo Francuske (26. maj - 9. jun), s istom podlogom.

 

U Melburnu za Đokovića je bio koban Italijan Janik Siner u polufinalu, njegov gore navedeni zemljak u Indijan Velsu, a Australijanac Aleks de Minor u četvrtfinalu nadmetanja nacionalnih timova u Pertu, na samom početku tekuće godine.

Mlađi i lošije rangirani izazivači "osetili su krv" i za očekivati je da igraju slobodnije u svakom sledećem megdanu sa, uskoro, 37-godišnjakom iz Beograda. Iako su neki od respektalbilnih "junoša" odrastali uz Đokovićeve postere u sobama.

"Alkaraz, Siner, Medvedev... kandidati su da ga skinu sa prvog mesta ATP liste. Verujem da će se to i desiti, teško da će još dugo ostati na vrhu, ali ne mislim da će ga pogoditi kada dođe do toga. Šta ga briga posle, ukupno, osam godina provedenih na liderskoj poziciji?!

Nezamislivo mi je da iko ponovi tu dominaciju. Kad god da se povuče, biće i ostaće najbolji tensier sveta svih vremena. Nema nikakvog zbora na tu temu". 

 

 

Kako je štiklirao jednu po jednu želju sa lične liste ideja, planova i ambicija s početka karijere Đoković je sve češće pravio intermeca između turnirskih nastupa, jer želi da napravi balans između porodice i sporta.

Mnogi su uverenja da je time sebi napravio dodatnu presiju, uz urođenu potrebu da ide uvek do kraja, podiže personalne limite i bude najbolji u svom poslu, koji i dalje toliko voli. 

"Novak stalno igra pod pritiskom. Ako ne uđe u finale ili ne uzme titulu to se maltene doživljava kao poraz. Samo on zna koliko je komplikovano i teško nositi taj teret. Iz godine u godinu".

 

 

I ptice na granama znaju koliko je Đokoviću stalo da pre konačnog odlaganja reketa uzme olimpijsko zlato. Jednom je vodio Srbiju do svetske krune u Dejvis kupu, ali mu stalno izmiče odličje sa najvećeg sportskog događaja na planeti, iako je na njega odlazio i kada su njegovi treneri to smatrali rizičnom i nepotrebnom igračkom žrtvom. 

"Veoma teško će doći do olimpijskog zlata na šljaci u Parizu. Bilo bi iznenađenje da to uradi, mada mu ja od sveg srca želim da i tu misiju završi kako je zamislio", pretpostavlja i drži palčeve Armenulić.