Novak Djoković

Završna ATP lista u 2023. godini: Đoković najbolji igrač sveta 405. nedelju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.12.2023 08:03
Novak Đoković Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez)
Novak Đoković

Poslednja  ATP lista u 2023. godini izgleda upravo onako kako je to bio slučaj i u većem delu godine na izmaku, a to znači da je na čelu poretka najboljih igrača sveta Novak Đoković.

I to 405. put u karijeri!

Najtrofejniji igrač u istoriji ovog sporta čelnu poziciju zauzima sa 11.245 osvojenih bodova, a iza njega je mladi Španac Karlos Alkaraz koji je sakupio 8.855 bodova, a obojica su tokom minulih 12 meseci odigrala po 18 turnira.

Iza njih je Rus Danil Medvedev, četvrti igrač na planeti je Italijan Janik Siner, a na petoj poziciji sa skromnih 4.805 osvojenih bodova na 25 odigranih turnira je Andrej Rubljov iz Rusije.

Drugu polovinu Top 10 liste čine Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev, Holger Rune, Hubert Hurkač i Tejlor Fric koji je sakupio 3.100 bodova.

Od ostalih srpskih tenisera na listi 100 najbojih igrača sveta se nalaze Laslo Đere na 33. poziciji, Dušan Lajović je 52. teniser sveta, Miomir Kecmanović je za dve pozicije lošije plasiran, dok je Hamad Međedović, zvanično najbolji mladi teniser sveta 113. na rang listi.

ATP sezona startuje prvog dana 2024. godine, a Novak će na ćelnoj poziciji ostati do kraja prvog Grend slem turnira, koji se održava u Australiji, na kojem brani titulu osvojenu prošle godine.

Na prvom velikom takmičenju u novoj godini, kroz kvalifikacije će, mesto u glavnom žrebu pokušati da izbore i Hamad Međedović u muškoj, odnosno Olga Danilović i Natalija Stevanović u ženskoj konkurenciji.

Početak Australijan Opena je zakazan za 14. januar naredne godine, a od osmog dana prvog meseca u godini startuju kvalifikacije na tunriru u Melburnu.