ATP

Lajović osvojio Srpska open i stigao do druge titule u karijeri! Rubljov predao trofej u finalu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.04.2023 16:42
Lajović osvojio Srpska open i stigao do druge titule u karijeri! Rubljov predao trofej u finalu MN Press

Dušan Lajović osvojio je turnir Srpska open u Banjaluci, posle pobede nad braniocem titule Andrejom Rubljovim. Srpski teniser slavio je i u trećem međusobnom okršaju sa šestim igračem ATP liste, a do druge titule u karijeri stigao je posle dva i po časa igre i pobede u tri seta (6:4, 4:6, 6:4).

Uvodni set nije počeo po volji Lajovića, koji je već na startu prvog servis gema morao da brani tri vezane brejk lopte rivala, ali je nekako uspeo da izdrži  nalete ruskog predstavnika. Nastavak seta obeležila je velika borba obojice tenisera, kao i generalno dobra igra na njihovim servisama, a odlučujući brejk za vođstvo od 1:0, napravio je Lajović u četvrtom gemu kada je iskoristio petu brejk loptu.

Drugi deo igre bio je znatno zahtevniji za obojicu finalista. Videli smo dužu razmenu udaraca i mnogo više taktiziranja. Servis ponovo nije služio Lajovića na startu seta, pa je uz malo sreće i Rubljov stigao do vođstva od 3:0. Međutim, Srbin se nije predavao. Podigao je tempo, upisao prvi gem na semafor, da bi u nastavku seta stigao do izjednačenja (3:3), ali nije mogao više. Rubljov je u desetom gemu iskoristio novu brejk loptu i anulirao prednost Lajovića iz uvodnog seta.

 

 

Iako je Rubljov pokazao zavidan nivo tenisa u drugom setu, Rus ni blizu nije bio svojoj igri u odlučujućem setu. Loši procenti servisa, kao i veliki broj grešaka sa osnovne linije, poremetilo je šestog igrača sveta, koji je sve više počeo da gubi nadu o odbrani titule, iako je u jednom trenutku stigao i do 5:4. Sa druge strane, Lajović je blistao na terenu i u svim segmentima igre bio bolji. Od procenata servisa, do igre na mreži, a nakon spektakularne pobede nad Novakom Đokovićem, momak iz Beograda savladao je još jednog igrača iz Top 10 liste u istoj nedelji i to po prvi put u karijeri.

Zanimljivo, do druge titule stigao je ponovo posle trijumfa nad Rubljovim u finalu. Srpski teniser prethodno je savladao Rusa u Umagu 2019. godine, a sada se popeo i na pobedničko postolje turnira u Banjaluci.

Neposredno po završetku meča srpski teniser sumirao je utiske na terenu, gde je čestitao rivalu na fer borbi, a nije propustio priliku ni da pohvali navijače, koji su do poslednjeg mesta popunili tribine u Banjaluci.

"Ovo je možda bio najteži meč u poslednjih nekoliko meseci. Osećam se poprilično iscrpljeno. Znao sam da se rival neće odustati. Nekako sam uspeo da smognem snage u poslednjem gemu, gde sam uglavnom igrao po automatizmu. Loptice su mi bile spore, ali sam srećan što sam uspeo da pobedim", rekao je Lajović i dodao:

"Ovome se nisam nadao na početku nedelje. Poslednji turnir sam osvojio pre četiri godine, od tada sam prošao kroz mnogo toga i drago mi je što sam opravdao očekivanja. Hvala svima, Rubljovu na odličnoj partiji. Nadam se da ćemo igrati u još nekom finalu, a naravno, veliku zahvanost dugujem i navijačima, bez vas ovo ne bi bilo moguće", zaključio je srpski teniser.