ATP

Stefanos Cicipas teniski princ Monte Karla: Kasper Rud nije imao šansu protiv Grka

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.04.2024 16:50
Stefanos Cicipas, grčki teniser, novi šampion Mastersa u Monte Karlu Tanjug/AP Photo/Daniel Cole
Stefanos Cicipas, grčki teniser, novi šampion Mastersa u Monte Karlu

Stefanos Cicipas popeo se na tron Mastersa u Monte Karlu, pošto je u današnjem finalu "pometlao" Kaspera Ruda, za jedan sat i 36 minuta razmene udaraca na prvom ovosezonskom ATP turniru tog nivoa na šljaci - 2:0 (6:1, 6:4). 

Da li zbog toga što je bio rešen da iskoristi odsustvo vodećeg reketa sveta Novaka Đokovića (ispao u polufinalu), prvog pratioca srpskog tenisera Janika Sinera (stigao do Top 4) i Karlosa Alkaraza (povukao se zbog povrede), odlučan da pokaže da može više od proboja do završnica velikih takmičenja, zato što je u dobrom momentumu... ili radi nečeg desetog, tek Grk je u ključnom meču igrao kao u transu.

Jeste Norvežanin dobio prvi gem, ali je do pre nedelju dana 12-plasirani u svetskom singl poretku posle toga nanizao šest gemova i uz tri brejka, za nešto više od pola sata (36) zgromio bolje rangiranog protivnika (10). Pokušavao je Đokovićev ovogodišnji "dželat" u Kneževini da se sabere, stane na noge i uzvrati, ali nije dobijao vremena i prostora za to. 

Maksimum njegovog otpora u prvom setu viđen je u četvrtom gemu, kada je imao nekoliko brejk lopti, međutim nije mu dozvoljeno da uhvati rezultatski priključak i "sačuva" glavu u tom delu zaključnig susreta jednog u nizu turnira zagrevanja za Grend slem u Parizu, kao velikom finalu sezone na šljaci.

U nastavku je sve radio mnogo bolje, stalno držeći korak sa Cicipasom. Igralo se gem za gem sve do 4:4, jer je posle toga Grk odbranio svoj gem, pa sledeći uzeo Norvežaninu. Jeste se namučio u drugom setu, povremeno hodao po ivici i bio u riziku od trećeg nastavka borbe, ali je uvek u potrebnoj meri bio brži, precizniji, snažniji i raznovrsniji.

To mu je donelo treću titulu u Monte Karlu. Prethodno mu nije bilo ravnih 2021. i 2022. godine.