Vesti iz rukometa

Neuništivi Magdeburg osvojio posle produžetaka EHF Ligu šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.06.2023 20:25
Neuništivi Magdeburg osvojio posle produžetaka EHF Ligu šampiona EHF

Magdeburg je rukometni prvak Evrope! U spektakularnom finalu nemački tim je posle dva produžetka nadigrao poljski Kjelce 30:29 (26:26, 13:15). Nemački klub je četvrti put na krovu Evrope, poslednji put su bili najbolji 2002. godine, a do krune su došli pobedivši prvaka Barselonu u polufinalu, pa prošlogodišnjeg finalistu Kjelce

Imali su Nemci vođstvo na početku, a od 20. minuta su jurili prednost Kjelcea i od četiri gola razlike. Uspeli su da stignu do produžetaka, a zatim da imaju više želje, energije, snažniju odbranu, pa su zasluženo osvojili EHF Ligu šampiona.

Sjajno je bilo finale, ljubitelji rukometa su mogli da uživaju u sjannim akcijama, golovima, odbranama golmana. Bolje meč otvorio Magdeburg, koji je preko Damgarda, Mušea i Smitsa poveo 4:1, ači Kjelce je imao fenomenalnog Aleksa Dušebajeva i sjajnog golmana Andreasa Volfa koji je u prvom delu imao čak osam odbrana.

Kada su Poljaci izjednačili na 6:6, igralo se gol za gol do 24. minuta. Dušebajev je doneo Kjelce dva gola razlike, a ta razlika ostala je i na poluvremenu 15:13.

 

 

Dušebajev, Karalek i Konku doneli su Kjelce prednost od 18:14 na startu drugog dela, ali se onda razbranio i Portner na golu Magdenburga, pa je vratio svoj tim na "minus dva".

Na 13 minuta pre kraja, meč je bio prekinut na desetak minuta jer je jednom od novinara na tribinama pozlilo pa su toj osobi lekari ukazivali pomoć. 

Posle prekida Magdeburg je uspeo prvi put od 24. minuta da priđe na gol minusa (21:22). Imao je Kjelce igrača više, ali Nikola Portner je briljirao, odbranio je zicer, da bi Vuše izjednačio na 22:22, osam minuta pre kraja!

 

 

Nemci su sjajno iskoristili igrača više i na četiri minuta pre kraja golom O Salivena poveli su 25:24, poveli su prvi put od 19. minuta (8:7). Betjak i Turna su zaradili iskljulčenja, a Turna je izjednačio na 25:25. 

Drama je dostizala vrhunac, Volf je ubeležio 14. odbranu, a Dušebajev je u kontri doneo Kjelceu vođstvo 26:25 na 78 sekundi pre kraja. Uz to je Magdeburg napravio grešku prilikom izmene, sjajni O' Saliven je tom prilikom dobio crveni karton, pa je Kjelce imao do kraja igrača više!

Međutim, Damgard je na 35 sekundi pre kraja izjednačio na 26:26. Imao je Kjelce 16 sekundi napad za pobedu, trener Talant Dušebajev je zatražio tajm aut. Portner je odbranio udarac Aleksa Dušebajeva pa je meč ušao u produžetak!

 

 

Velika tenzija, sjajne odbrane u prvom produžetku koji se završio vođstvom Magdeburga 28:27. Kaj Smits je iskoristio sedmerac po isteku pet minuta, pa su Nemci sa prednošću ušli u poslednjih pet minuta.

Damgard je šetim golom na meču doneo Magdeburgu dva gola prednosti (29:27), prvom posle uvodnih 5:3! Smits je pogodio prečku i umesto "plus tri", Kjelce se vratio na gol zaostatka. Kisling je pogodio za 30:28. Nikola Turna je pogodio za 30:29. Magdeburg je uđao sa golom prednosti u poslednji minut produžetka. Faul za faulom, Damgard je promašio šut, a Poljaci su imali 25 sekundi da izbore penale! Aleks Dušebajev je bio fauliran na 11 sekundi pre kraja, sudije su gledale snimak i doneli su odluku da se dosudi  deveterac. Na kraju je Kjelce imao devetarc po isteku vremena. Šićko je šutirao u blok, Magdeburg je prvak Evrope!

 

 

Kaj Smits je postigao osam golova za Magdeburg, Kristijanson i Damgard po šest, Muše 4, Jensen tri, Petersen, O' Saliven i Bergendal po jedan, dok je brilnirao i golman Nikola Portner sa osam odbrana.

Aleks Dušebajev je bio najefikasniji kod Kjelcea sa osam goloba, Morito i Nahi su postigli po pet, Danijel Dušebajev, Karalek po tri, Kunku i Turna po dva, a Šićko jedan. Uzalud je sjajni golman Andreas Volf zabeležio 15 odbrana, titula odlazi u Nemačku.