Vesti iz rukometa

IHF dodelio rukometna priznanja za 2023: Gidsel "kralj", a Reistad "kraljica"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.03.2024 15:20
Matijas Gidsel je osvojio SP sa Danskom i bio najbolji strelac Guliver/AP Photo/Anna Szilagyi
Matijas Gidsel je osvojio SP sa Danskom i bio najbolji strelac

Desni bek Matijas Gidsel, svetski prvak sa Danskom, izabran je za najboljeg rukometaša sveta za 2023. godinu, a Norvežanka Heni Reistad, koja je osvojila dve trećine glasova, za najbolju rukometašicu planete, objavio je Međunarodni rukometni savez (IHF).

Gidsel (25), izabran je za najboljeg igrača Svetskog prvenstva 2023. na kome su Danci osvojili krunu pobedivši Francusku u velikom finalu 34:29. Bio je i najbolji strelac takmičenja, a sa Berlinom je osvojio EHF Ligu Evrope, drugo po jačini kontinentalno klupsko takmičenje.

Gidsel, kome je ovo prva titula najboljeg rukometaša sveta, nasledio je na tronu svog sunarodnika Niklasa Landina, izabranog za najboljeg igrača sveta 2021. (titula nije dodeljena za 2022. godinu).

Kod žena, Norvežanka Reistad izabrana je za najbolju igračicu sveta 2023. nakon što se s Norveškom plasirala u finale Svetskog prvenstva u kojem je poražena od Francuske 28:31.

Lena Grandve, 21-godišnja francuska reprezentativka, članica Nanta, proglašena je najboljom mladom igračicom, a bila je i heroina pomenutog finala postigavši četiri poslednja pogotka za "trikolore".

U muškoj konkurenciji, titulu najboljeg mladog rukometaša u 2023. godine dobio je centralni bek nemačkog Kila 21-godišnji Elias Elefsen Skipagotu sa Farskih otoka.