Vesti iz rukometa

Ljubomir Vranješ za TV Arena sport: Srbija ima ogroman potencijal, nisam imao kontakt sa Savezom oko selektorske uloge

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.02.2024 10:38
Sportski direktor Flensburga Ljubomir Vranješ MN Press
Sportski direktor Flensburga Ljubomir Vranješ

Srpska rukometna javnost klub kao što je Flensburg u dvorani nije mogla da vidi više od decenije i dolaska slavnih timova poput Kila i Monpelijea na megdan Partizanu u Ligi šampiona. Ovog februara, zahvaljujući novosadskoj Vojvodini, zaljubljenici u rukomet mogli su da, uživo, gledaju Jima Gotfridisona, Simona Pitlika, Emila Jakobsena, Golu, Benjamina Burića... Flensburg je slavio u Slanoj Bari 36:26 u Ligi Evrope, a nakon utakmice, za TV Arena sport, ekskluzivno je, uz osmeh, pričao sportski direktor nemačkog velikana Ljubomir Vranješ.

Prošlo je više od pola godine od trenutka kada je čovek sa svetskim, evropskim i olimpijskim odličjem odlučio da završi trenersku karijeru, vrati se u Flensburg i postane sportski direktor kluba sa krajnjeg severa Nemačke. S toga je prvo pitanje za rukometnu legendu sa ovih prostora bilo kako se oseća u Flensburgu?

"Kao da sam došao kući. Ovo je 12-ta godina u Flensburgu. Poznajem klub, kako diše, kako funkcioniše. Znam dosta igrača, znam partnere i ljude koji su oko kluba i zaista se osećam kao da sam kod kuće“.

Koji cilj ste postavili u predstojećim godinama?

"Imamo cilj da u narednih nekoliko godina budemo ekipa kojoj nije dovoljno da bude na četvrtom mestu u Bundesligi. Ne želimo time da se zadovoljavamo, već da tražimo i pravimo iskorak. Trebalo bi neke stvari popraviti, naravno. Mislim da je ove godine, sa pet novih igrača, novim trenerom, teško to odmah napraviti, ali sve je to proces“.

Nekoliko skandinavskih rukometaša, skroman broj onih sa nemačkim pasošem. Tako bi mogao da se opiše sastav koji ima Flensburg. Kakvu transfer politiku imate?

"Gledamo najbolje igrače u datom trenutku i za potrebnu pozciji. Da li Skandinavac, Nemac ili Srbin, nije nam to presudno, već kvalitet koji ima i koji bi mogao da pokaže kod nas. I da budem iskren, želimo da napravimo nešto što je Real u eri svojih „Galaktikosa“ i u rukometu“.
 

MN Press

 

 

Kada ste Vi u pitanju, nedavno se pojavila informacija u srpskim medijima da ste bili kandidat za mesto selektora Srbije. Kako su tekli razgovori?

"Kada je u pitanju reprezentacija Srbije, razgovora i komunikacije sa Savezom nije bilo. Nije me niko pitao za tu poziciju i to je odluka na Savezu. I zaista, nemam ništa sa temom - selektor Srbije“.

Sada već davne 2013. godine ste, vrlo kratko, tek nekoliko dana bili selektor Srbije. Da li je postojala, nakon toga, želja kod Vas da budete, na duže staze, na toj poziciji?

"Jeste, naravno. Hteo sam, hteo je i savez tih godina, ali je problem bio u mom klubu Flensburgu koji je bio prepreka da budem selektor“.

Srbija na terenu – kako Vam izgleda reprezentacija?

"Srbija ima veliki potencijal. Kada pogledate koju odbranu bismo mogli da postavimo (kroz osmeh govori Vranješ, svestan na koji način je i sebe svrstao među ljude iz Srbije) i kakve golmane imamo, to deluje sjajno. Možda bi Srbija mogla više napadački i uz dozu i crtu dodatne kreativnosti da napreduje, ali stvarno, potencijal je vidljiv“.

Što se Vas tiče, da li ste zadovoljni do sada učenjenim u rukometu?

"Ovo mi je 33. godina u Evropi da radim. Imam preko 60 medalja kako igračih tako i trenerskih. Nije mi dovoljno, iskreno. Želim još, da radim i da se osvaja mnogo toga. Uvek sam gladan uspeha i dok je tako, srećan sam“.

Koliko je bilo teško, nakon trenerskog perioda u Francuskoj, da prelomite i završite sa trenerskim poslom?

"Period u Francuskoj mi je bio dobar, imao sam dobar rezultat. Što se tiče funkcije sportskog direktora Flensburga, tu je bilo dosta razgovora. Premišljao sam se da li da dođem, ali su bili uporni i na kraju sam odlučio da prihvatim tu ponudu“, zaključuje razgovor za TV Arena sport Ljubomir Vranješ, nekadašnji švedski reprezentativac, a kasnije trener Flensburga, kratkoročno i selektor Srbije.