Vesti iz rukometa

Rukometne sudije opet kreirale ishod velikih događaja: Švedska zbog njih nije u finalu, a EHF to ne zanima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.01.2024 14:09
Sporan detalj polufinala Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Hussein Malla
Sporan detalj polufinala

U prvom polufinalu Evropskog prvenstva za rukometaše, u duelu između Francuske i Švedske, dogodila se do sada neviđena sportska drama. Šveđani su od "-7" došli do dva gola prednosti u poslednjem minutu, na 30 sekundi da kraja primili su gol. Ipak, imali su posed i tajmaut na četvrt minuta pre završetka utakmice, ali su pogrešili i...

I!

Rukomet jeste veoma popularan sport, posebno u Evropi, ali razvoj ove discipline definitivno sputavaju sudije, pa s toga u svetu ne preovladava slučajno mišljenje da arbitri mogu da kreiraju ishod rukometne utakmice baš kako žele, čak i danas kada postoji video provera.

Šveđani su oštećeni i samo zbog grešaka sudija neće igrati za zlato. Delioci pravde su u finišu meča napravile nekoliko grešaka na štetu Skandinavaca, jer prvo nisu videli očigledno izbacivanje lopte u aut od strane Francuza, posle kojeg bi Švedska imala napad za "plus tri". Ako je to bio klasičan sudijski previd, s obzirom na to da se takve greške događaju, onda su morale da vide nepotpuno majstoriju Eloime Prandija. Francuz je postigao gol iz slobodnog udarca po isteku vremena i tako utakmicu odveo u produžetke, ali je prekršio pravila. Pomerio je stajnu nogu (što nije dozvoljeno pravilima) i loptu zakucao pod prečku.

Uložili su Šveđani žalbu, ali je EHF prema očekivanjima doneo oduluku da se priznaje važei rezultat polufinala i da će protiv Danske za titulu prvaka Evrope u nedelju igrati Francuska.

"Posle pažljive procene situacije, utvrđeno je da sudije imaju pravo, ali ne i obavezu pregledaju video snimak situacije koju smatraju spornom. VAR se koristi samo kada sudije imaju ozbiljne sumnje u donošenje ispravne odluke ili kada nisu u stanju da pravilno sagledaju situaciju. Odluka je samo na sudijama ili delegatima da li će koristiti VAR", saopštili su iz EHF-a i dodali:

"Odluka da se ne koristi VAR spada u delokrug EHF pravnih propisa kao i EHF EURO propisa i smatraće se činjeničnim i stoga konačna odluka ne podleže nikakvom prigovoru. Protest se stoga odbija kao neprihvatljiv", stoji u saopštenju čelne evropske rukometne organizacije.