Vesti iz rukometa

Norvežanke predale krunu u finalu: Francuska po treći put u istoriji šampion sveta!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.12.2023 20:34
Rukometašice Francuske Claus Fisker/ Ritzau Scanpix via AP
Rukometašice Francuske

Rukometašice Francuske nove su svetske šampionke! U veoma uzbudljivom finalu nadigrale su aktuelnog prvaka, selekciju Norveške, revanširavši im se za poraz u prethodnom finalu i po treći put u istoriji popele se na "krov sveta" - 31:28 (20:17).

Olimpijske šampionke iz 2020. godine, tokom čitavog susreta kontrolisale su dešavanja na terenu, iako im je Norveška konstantno "disala za vratom", da bi na kraju, u zadnjih 10 minuta, ipak, uspele da zaustave i poslednji nalet aktuelnog prvaka Evrope i nakon sedam finala osvoje treće svetsko zlato!

Norvežanke su bile bolje u prvom delu prvog poluvremena, gde su na krilima Nore Mork, u nekoliko navrata imale dva gola prednosti. Francuska je potom povezala konce u odbrani i zaigrala daleko kvalitetnije u napadu. Sredinom poluvremena Francuskinje su preko Enze Minko, potom, došle do egala (10:10), da bi do odlaska na odmor, odličnom timskom igrom, stekle i četiri gola prednosti (20:16). 

 

 

Dobar momentum nosio je Francuskinje i dobrim delom drugog poluvremena. Posle sedmerca Sare Bukti u 40. minutu ponovo su stekle četiri gola prednosti (25:21). Međutim, svetske šampionke se nisu predavale. Po notama Nore Mork i Bredal Oftendal "krčkale" su razliku, pa su u Norvežanke u jednom trenutku stigle i na gol zaostatka (26:25). Ali su potom usledile neke diskutabilne odluke severnoevropske selekcije na obe strane terena. 

Grešilo se u odbrani, Norvežanke nisu koristile igrača više na terenu, a nešto slabiji period u poslednjih 10 minuta, iskoristile su Francuskinje da naprave 3:0 seriju i ponovo steknu osetniju prednost (29:25), koju su bez većih problema sačuvale do kraja.