Vesti iz rukometa

Srbija nije izgubila sve šanse za Pariz: Ima put za direktan plasman, ali i za kvalifikacije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.01.2023 15:30
Srbija nije izgubila sve šanse za Pariz: Ima put za direktan plasman, ali i za kvalifikacije MN Press

Rukometaši Srbije zauzeli su 11. mesto na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj i tako, za sada, ostali bez plasmana na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu. "Orlovi" nisu uspeli da se plasiraju među osam najboljih timova na svetu, koji će se od danas, pa do nedelje boriti za svetsku titulu. Nažalost, ispred izabranika Tonija Đerone su, na osnovu boljeg učinka na turniru, Hrvatska kao deveta, odnosno Slovenija kao deseta selekcija planete i ova dva tima će se gotovo sigurno naći u olimpijskim kvalifikacijama.

Međutim, šansa za Srbiju i dalje postoji i to dva puta. 

Jedan je da se direktno plasira na Olimpijske igre, ali je pakleno težak i iz ove perspektive, uprkos tome što je igra "orlova" delovala daleko bolje u odnosu na prošle turnire i što je u egal završnicama poražena od favorizovanih Nemačke i Norveška, gotovo nemoguć. Za sigurnu olimpijski "vuzu", Srbija mora da osvoji Evropsko prvenstvo ili da u finalu za protivnika ima Francusku ili budućeg svetskog šampiona.

Prvo mesto na Svetskom prvenstvu donosi direktan plasman na Olimpijske igre, dok je Francuska domaćin i siguran učesnik turnira u Parizu. Među sigurnim putnicima biće i kontinentalni prvaci. Ostali će morati da se izbore za martovske kvalifikacije naredne godine. 

 

Guliver/Imago Sports

 

Drugi put za Srbiju je upravo kroz kvalifikacije. Iako je zbog 11. mesta u Poljskoj i  Švedskoj delovalo da su "orlovi" izgubili sve šanse da se nađu u istim, one, ipak, postoje. 

Pa da objasnimo…

Računajući domaćina Francusku, budućeg svetskog i kontinentalne prvake, šest selekcija obezbediće direktno učešće na Igrama u Parizu, dok će se preostalih šest reprezentacija "tražiti" u kvalifikacijama.

Plasman u olimpijske kvalifikacija izboriće svi timovi od drugog do sedmog mesta na Svetskom prvenstvu. Odnosno, "galski petlovi" su plasmanom u četvrtfinale na SP automatski "otvorili" jedno mesto više i timu sa osme pozicije na aktuelnom prvenstvu obezbedili kvalifikacije za LOI. Egipat je takođe četvrtfinalista i ima ogromne šanse da osvoji titulu na prvenstvu Afrike, jer je izrazito dominantan i kvalitetniji od ostalih timova sa ovog kontinenta, tako da će najverovatnije i Hrvatska kao deveta u kvalifikacije. Sloveniji, kao desetoj reprezentaciji na Svetskom prvenstvu, dovoljno je da jedna od evropskih selekcija koje su ostale na turniru osvoje Evropsko prvenstvo, a to su: Francuska, Danska, Švedska, Nemačka, Mađarska, Norveška i Španija.

E, sada dolazimo do Evropskog prvenstva naredne godine u Nemačkoj. Srbija je na dobrom putu da izbori učešće, jer je pored Norveške neporažena u kvalifikacionoj grupi, a uz to je kvalitetnija od Slovačke i Finske, što je već dokazala u direktnim okršajima. Plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre ostvariće dve najbolje selekcije na EURU 2024 koje to nisu učinile na Svetskom prvenstvu. Portal "Balkan-Handball" podseća da su za prethodni olimpijski ciklus u Tokiju, mesto u kvalifikacijama obezbedili Slovenija kao četvrta sa Evropskog prvenstva, odnosno Portugal kao šesti, a da su četiri godine ranije u kvalifikacijama igrali Norveška kao četvrta i Švedska kao osma.

Guliver/Imago Sports

 

 

Dakle, nama će glavni konkurenti za jedno od dva mesta biti Island, Portugal, Crna Gora, Holandija, Poljska, Makedonija, Češka…

Portugal i Makedonija imaju lagan posao protiv Luksemburga i Turske, baš kao i Island i Češka u duelima sa Estonijom i Izraelom. Na EURO 2024 će najverovatnije Austrija i Rumunija. Holandiju očekuje paklen posao u grupi sa Hrvatskom, Grčkom i Belgijom, a tome svedoči i poraz od Grka 32:28. Švajcarci su takođe na dobrom putu za EP, Crna Gora i Slovenija su favoriti pored takozvanog Kosova i Bosne i Hercegovine, Poljska bi uz Francuze trebala da bude siguran učesnik narednog turnira, jer su Italija i Letonija bez bodova posle dva kola.

Takođe, na Evropsko prvenstvo plasiraće se i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. U najboljoj poziciji su za sada Holanđani, Ukrajinci, takođe, dobro stoje i to su jedine dve reprezentacije među trećeplasiranim koje su osvojile bodove u prva dva kola kvalifikacija.

Važno je da šanse i dalje postoje za kvalifikacije, da su one realne i u rukama srpskih rukometaša.