Vesti iz rukometa

Nisam se pokajala zbog odluke da igram za Srbiju: Edita Nuković, nesuđena rukometna reprezentativka Turske ili Danske

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.11.2023 13:40
Nisam se pokajala zbog odluke da igram za Srbiju: Edita Nuković, nesuđena rukometna reprezentativka Turske ili Danske RSS

Na spisku rukometašica Srbije, odvedenih na Svetsko prvenstvo za dame u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj (29. novembar - 17. decembar) nalazi se i Edita Nuković, debitantkinja na najvećem planetarnom takmičenju zanimljive biografije. Ćerka ljudi poreklom iz Prijepolja, rođena je u Turskoj, većinu života provela je u Danskoj, ali je ipak izabrala da se pridruži "orlicama".

I napravila pravi izbor, tvrdi ova odlična pivotmenka stara 26 godine, sa dva Evropska prvenstva sa Srbijom iza sebe. 

"I životno i rukometno odrastala sam u drugačijoj kulturi u odnosu na ovu koju osećam u Srbiji. Emotivni naboj je mnogo veći, temperament i energija su na jako visokom nivou, dok je u Skandinaviji mnogo opuštenije. Srbija mi je omogućila da se oprobam na međunarodnom nivou u reprezentativnom rukometu, devojke su me od prvog trenutka lepo prihvatile te se nijednom nisam pokajala zbog ove odluke. Nekada mi bude teško kada čujem devojke da pričaju o nekim rukometašicama ili trenerima iz domaće lige ili koje su ranije igrale za reprezentaciju pa mi malo fale informacije, ali van toga kao da smo zajedno godinama", ispričala je Edita Nuković za sajt srpskog Saveza. 

 

 

Selektorski adut Uroša Bregara rukometno se razvijala kroz mlade ekipe iz prve lige Danske odakle je usledio transfer u najjaču ligu  Švedske. Poslednje tri godine igra u Nemačkoj. 

"U Danskoj i Švedskoj se mnogo više trči, treninzi duže traju, svi segmenti igre se treniraju, dok to u Nemačkoj nije slučaj. Mnogo je više taktike pa nekako treninzi deluju manjeg intenziteta. Promena mi je svakako prijala jer sam želela da se oprobam u intenzivnijoj ligi, jer sam do tada igrala neku vrstu razvojnog rukometa iako su to prve lige sa ekipama koje igraju na najvišem nivou". 

U ekipi prvog protivnika Srbije, domaćina Danske, nalaze se igračice koje Edita jako dobro poznaje.

"Kroz svoju karijeru, igrala sam u različitim uzrastima sa nekoliko igračica koje sada nose dres Danske. I sama sam bila deo regionalnih selekcija, pa smo se tu susretale. Poznajem ih jako dobro i smatram ih favoritima ne samo naše grupe već i čitavog prvenstva"

 

 

Na osnovu svog iskustva, Edita preporučuje devojčicama iz dijaspore da krenu njenim stopama. 

"Smatram da upoznavanje različitih rukometnih sistema može samo da im doprinese, dok će se kroz reprezentaciju povezati sa delom sebe koji im dolazi od kuće", napominje srpska rukometašica.

Ona se sa ostatkom selekcije nalazi u E grupi, gde su pored Srbije i Danske svrstane reprezentacije Rumunije i Čilea. Naše devojke prvi meč igraju sutra, sa Dankinjama, od 20.30 (TV Arena 2 Premium).