Vesti iz rukometa

Počinje rukometna sezona u Srbiji uz prenose na TV Arena sport: Pitanje svih pitanja - da li neko može da skine Vojvodinu sa trona?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.09.2023 10:13
Počinje rukometna sezona u Srbiji uz prenose na TV Arena sport: Pitanje svih pitanja - da li neko može da skine Vojvodinu sa trona? MN Press

Subota, 09.09. dan je kada počinje nova sezona u srpskom rukometu. Liga koja je promenila ime, ali i čelne ljude, smanjila broj klubova u odnosu na prethodne godine, imaće 12 timova koji će se boriti za različite ciljeve – jedan tim za nastavak dominacije, druge ekipe za priliku da skinu skalp Vojvodini, dok će se određeni broj klubova boriti i za opstanak u eliti.

I sve to uz prenose Super rukometne lige Srbije, kako se od ove sezone ponovo zove takmičenje, na TV Arena sport.

Novitet u odnosu na sezonu 2022/2023, pored činjenice da takmičenje nije više pod okriljem Asocijacije rukometnih klubova u Srbiji (ARKUS), već pod patronažom Rukometnog saveza Srbije, je i redukvan broj klubova. Takmičarsku 2023/2024 u elitnom rangu startuje 12 timova. Četiri najbolja po završetku ligaškog dela, igraće plej-of, dok će se ostali, kroz dodatne utakmice, boriti za opstanak u ligi.

Šampion Srbije, osvajač Kupa, ali i EHF kupa, Vojvodina, uz pojačan igrački kadar napašće 12. trofej namenjen najboljem u zemlji, a 11. u nizu. Boris Rojević će još jednu godinu biti dirigent tima iz Novog Sada, koji je angažovao nekoliko izuzetnih pojačanja – jedan od njih je i Vukašin Vorkapić, srpski reprezentativac koji stiže iz francuskog Ivrija. Konkurenciju na desnom beku pojačaće Milan Golubović, donedavno igrač Dinama iz Pančeva, a bedem pred golom uz Lučina, činiće Andrej Trnavac, koji je iz Partizana prešao u Vojvodinu. Iako je klub napustilo nekoliko igrača, deluje da će defanziva crveno-belih biti izuzetna, pogotov uz tandem Pušica – Vukovljak. Dodatni iskorak za Vojvodinu u novoj sezoni biće i nastupi u grupnoj fazi EHF evropske lige, gde će im rivali biti Silkeborg, Alkaloid i La Rioha.

Još jednu godinu u nizu najveći izazivač Vojvodini mogao bi da bude Partizan. Crno-beli su u periodu između dve sezone promenili rukovodstvo kluba, te je na čelu tima, kao predsednik sada Miljan Žugić. Značajne promene vezane su i za teren – Darija Krželja, koji je sa beogradskim, mladim, timom prethodne godine bio drugi, zamenio je povratnik u srpski rukomet Đorđe Ćirković, koji je dva puta tokom igračke karijere nosio dres Partizana, a poslednji angažman u domaćem šampionatu imao je 2014. godine kada je vodio Vojvodinu.

MN Press

 

 

Tim sa Banjice je napustilo pet igrača, ali je isti broj rukometaša i stigao na adresu pomenute ekipe. Međutim, i dalje deluje da bi problem tokom prvog dela sezone mogla da bude kraća rotacija, sve zbog povrede kapitena Nikole Zečevića, koji je tokom leta, na Svetskom juniorskom prvenstvu, pokidao prednji ukršteni ligament. Ostaje da se vidi i kakvo je stanje Veljka Popovića, koji duže vremena radi na sanaciji povrede ramena, dok je Ćirković na promociji, dva dana uoči starta šampionata, istakao da postoje kadrovski problemi.

Vladan Matić je ostao na klupi Metaloplastike. Uz angažman nekoliko mladih, perspektivnih igrača, kao što je Uroš Simić, koji bi na levom krilu trebalo da zameni Srdanovića koji se preselio u Severnu Makedoniju, tim iz Šapca bi još jednom mogao da bude u konkurenciji za osvajanje barem jednog trofeja u sezoni. Iako je odlazak levog beka Aziza, tokom prethodne zime, bio veliki udarac za ovaj tim, kao i odlasci još petorice igrača, nekadašnji evropski prvak je u svoje redove doveo šestoricu rukometaša koji bi mogli da na pravi način nadomeste pomenute odlaske. Ideja Vladana Matić je moderan i lep rukomet, te će maj mesec pokazati da li je napravljen iskorak u odnosu na prošlosezonsko treće mesto.

Još jedan tim koji je zadržao trenera, ali i menjao igrački kadar, je Dinamo iz Pančeva. Dragan Marković je najavio da će njegova ekipa biti ozbiljan rival i konkurent svima, a finalista Kupa Srbije iz prethodne sezone već u prvom kolu ima težak zadatak. Međutim, pre premijere u srpskom rukometu i derbija protiv Vojvodine, Dinamo tokom vikenda očekuje i prva utakmica u EHF kupu. Rukometaš iz Tunisa Trabelsu trebalo bi da bude zamena za Golubovića koji je napustio tim. Dinamo je radio i na jačanju ostalih pozicija, pa su u klub stigli Ćirović, Ostojić i Ilić.

Promena na klupi viđena je u još jednom od tri beogradska kluba – Crvenoj zvezdi. Anton Bukilić, pomoćnik donedavnog šefa struke Ratka Đurkovića, dobio je na poverenje crveno-bele, koji će u novu sezonu, uz novog sponzora, ali i promenjen igrački kadar. Čelni ljudi su reagovali nakon odlazaka golmana, ali i bitnih nosilaca igre, kao što je bio Mirko Đurović koji se otisnuo u Španiju i pojačao Benidorm. Dres Crvene zvezde tokom prelaznog roka zadužili su golmani Nikola Radovanović i Miloš Kovačević. Na ostalim pozicijama su stigli Grubić, Đurašković i Andrejević, dok je Bukilić prvoj ekipi pridružio i nekoliko igrača iz omladinskog pogona.

Što se tiče poslednjeg tima, člana elitnog ranga, iz Beograda, ekipe Obilića, značajnijih promena je ovoga puta bilo. Stiče se utisak da je ključna stvar činjenica da je ekipa sa Banjice na klupi zadržala Marka Pavlovića, nekadašnjeg igrača Partizana, koji je sa timom prošao još jedan pripremni period. Ekipu je napustilo šest igrača, dok je klub angažovao Aleksu Suka (golman), Dušana Denića (desno krilo), Petra Ivanića (pivotmen), Uroša Stanića i Luku Drobnjakovića (bekovi). Uspeh za Obilić, prema rečima Pavlovića, bio bi opstanak u ligi.

MN Press

 

 

Snovi o plej-ofu postoje i aktivni su u Leskovcu. Dubočicu će i ove sezone predvoditi Đorđe Teodorović, između ostalog selektor juniorske reprezentacije Srbije sa kojom je tokom leta bio četvrti na svetu. Nakon zauzimanja petog mesta prethodne takmičarske godine, što je bio tek četvrti put u istorji kluba, plasman među četiri najbolje ekipe bio bi iskorak za tim koji je tokom leta angažovao četvroticu igrača – Petra Petrovića, braću blizance Miloša i Lazara Pavlovića, kao i Aleksu Miloševića. Leskovac je godinama pokazivao da je izuzean domaćin rukometnih utakmica, ali i često neosvojiva teritorija za mnoge ekipe.

Kragujevački Radnički je jedan od timova koji će na svom terenu moći da „preti“ svima. Hala Jezero često je znala da bude odbrani bodove, a ostanak najboljeg strelca prošle sezone, levog krila, Miloša Barudžića kao i mladog reprezentativca i desnog beka Boška Stanisavljevića, garantuje da bi Radnički još jednom mogao da iznenadi. Pored njih, nešto severnije, igraće se zanimljiv rukomet i u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu. Iako su braća Miloš i Lazar Pavlović (sredni bek i desno krilo) napustili Proleter, tim iz Vojvodine je pokazivao prethodnih sezona da pred svojom publikom može biti izuzetan protvnik. Ono što je dodatna poteškoća je činjenica da je velikan ostao i bez kapitena, bez golmana, koji je bio starter prethodne sezone i najzaslužniji za opstanak u ligi – Miloša Pavlovića, te ostaje da se vidi kako će sve to uticati na tim.

Promenu na klupi napravio je i Jugović iz Kaća, te je trener koji je prethodne sezone predvodio Kikindu Goran Kurteš, zamenio Vladicu Stojanovića i pokušaće da Kać još jednom ostavi u ligi. Iako je ekipa tokom leta ostala praktično bez cele startne postave, uprava kluba je, zajedno sa sportskim sektorom, reagovala i angažovala – Marka Gaćinovića i Kostu Dizdara (golmani), Lazara Barbateskovića (desno krilo), Luku Đerića (desnog beka), Aleksu Skubana (levo krivo), Veska Barjaktarovića (pivotmen), Željka Pejića i Aleksu Jaćimovskog (bekovi). Cilj, pored ostanka u eliti je zadržati tim duži vremenski period, pogotov jer se radi o mladim igračima, motivisanim i željnim rada i dokazivanja.

Novajlije u ligi su UB i Vranje. Ekipa koju će su elitnom rangu predvoditi Nenad Rogić imaće, baš kao i vranjanci, težak zadatak da ostane u društvu najboljih. Iskusni bekovi Vladimir Tomić i Darko Pavlović, uz nekolicu mlađih, ali dokazanih igrača u srpskim rukometnim klubovima, kao što je desno krilo Andrija Alavanja, mogli da budu interesantan spoj, kako bi ekipa koja je nedavno igrala i četvrti rang takmičenja ispunila ciljeve. Sa druge strane, na jugu Srbije, nadaju se dobroj sezoni u Superligi. Aleksandar Radosavljević, trene Vranja, uz iskustvo i znanje, ali i izuzetno mlad sastav, pokušaće da se publici predsatvi na najbolji mogući način, te da Vranje 1957 ne bude ekspremni putnik u Super B ligu.