Vesti iz ostalih sportova

Beograd domaćin Svetskog prvenstva u veslanju: Trkanje za medalje i Olimpijske igre u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.09.2023 08:47
Beograd domaćin Svetskog prvenstva u veslanju: Trkanje za medalje i Olimpijske igre u Parizu MN Press

U Beogradu je sinoć svečano otvoreno Svetsko prvenstvo u veslanju, na kom će tokom sedam dana nastupiti više od 1.600 takmičara iz 73 države. Sa željom da se u vodama Ade Ciganlije (iz)bore za medalje i Olimpijske igre sledeće godine, jer šampionat ima kvalifikacioni karakter. 

Srbiju će na SP u veslanju predstavljati Jovana Arsić i Nikolaj Pimenov u skifu, dvojac Martin Mačković - Miloš Vasić i dubl skul Aleksandar Beđik - Aleksandar Filipović, najviše posada prijavljeno je u muškom skifu (48), a najviše učesnika, zbirno u obe polne kategorije, prijavile su Italija (24) i Sjedinjene Američke Države (22). 

"Srbija je zemlja sporta, u krvi nam je da se borimo za pobedu, ali i da budemo dobri domaćini. Ovogodišnje Svetsko prvenstvo u veslanju je jedno od najvećih manifestacija koje se održavaju u Beogradu tokom ove godine, a Vlada Srbije učinila je sve napore da napravi ovo takmičenje. Ovaj šamionat je i kvalifikaciona regata za predstojeće Olimpijske igre koje će se održati u Parizu 2024. godine što ovom prvenstvu daje dodatnu dimenziju. Poželeo bih sreću svim takmičarim, lepo vreme i dobru sportsku borbu..." rekao je ministar sporta u Vladi Srbije i bivši trofejni odbojkaški selektor i trener Zoran Gajić. 

Takmičenje je otvorio predsednik Međunarodne veslačke federacije, Žan Kristof Roland. Na ponos i zadovoljstvo Zorana Jovanovića, prvog čoveka organizacije SP. 

"Izuzetno sam počastvovan što mogu da vam poželim dobrodošlicu u Beogradu. Trudićemo se da narednih devet dana budemo dobri domaćini. U proteklih nekoliko mesec uradili smo dobar posao, potrduili se da sve bude kako treba na ovom takmičenju. Mnogo smo se trudili i mislim da smo izgradili nešto na šta je Republika Srbija i grad Beograd mogu da budu ponosni. Svi iz organizacionog tima su prošli težak put. Taj put nam je pomogao da izgradimo ono što je sada pred vama. Ova vrata ne otvaraju put samo medaljama, nego i putu u Pariz, na Olimpijske igre. Želim vam svu sreću, da svi ostanete zdravi, da ispunite svoje snove, da odete u Pariz. Želim vam i da iz Beograda ponesete najlepšte uspomene", kazao je Jovanović pred više stotina zvanica.