Vesti iz ostalih sportova

Ivana Vuleta pokorila planetu: Osvojila zlato na Svetskom prvenstvu u Budimpešti uz rekord Srbije 7,14 metara

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.08.2023 18:33
Ivana Vuleta pokorila planetu: Osvojila zlato na Svetskom prvenstvu u Budimpešti uz rekord Srbije 7,14 metara Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Tri puta je Ivana Vuleta pokoravala Evropu, došao je red i na svet! Srpska heorina posle dve bronze osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Budimpešti skokom od 7,14 metara iz pete serije, što je njen najbolji rezultat u karijeri na otvorenom i novi nacionalni rekord Srbije. Oborila je sopstveni rekord iz Beograda ostvaren 2016. godine. Imala je Ivana svoj dan, u dva prestupa sa "milimetar" imala je dužine preko 7 metara, ali na kraju je visoko podigla ruke u znak velikog trijumfa svojim najboljim skokom u karijeri na otvorenom. Deklasirala je konkurenciju, pokorila planetu. Zasluženo slavi.

Imala je Ivana Vuleta ozbiljnu konkurenciju, jer su i Jamajčanka Akela Smit (7,08 m), te Amerikanke Džasmin Mur 7,03 m) i Tara Dejvis-Vudhol (7,07) ove sezone imale veće daljine od srpske heroine (6,98).

Imala je Ivana čast i da otvori finale, skočila je preko 7 metara i prestupila za samo santimater! Međutim, već u drugoj seriji Ivana je skočila 7,05 metara i zasela na čelnu poziciju ispred Tare Dejvis-Vudhol (6,91) i Fatime Diame iz Španije (6,82). Nigerijka Ese Brume stigla je u drugoj seriji do 6,84 metara i treće pozicije.

 

 

Oslobođena pritiska zbog drugog dobrog skoka, srpska šampionka je pokušala treći skok da iskoristi da dodatno konkurenciji utera strah u kosti. Prestupila je. Međutim, i konkurencija se nije proslavila, pa su tako posle tri skoka otpale dve potajhne favoritkinje za medaju: Akela Smit (6,49) i Džasmin Mur (6,54).

U poslednje tri serije očekivalo se da Ivanu napadnu Tara Dejvis-Vudhol, Ese Brume, Fatima Diame i iskusna Italijanka Larisa Japićino. Međutim, četvrtu seriju kao da su "pojeli skakavci". Skokovi su bili za ovu konkurenciju mizerni, drugoplasirana Amerikanka je i prestupila, pa je Ivana mogla mirno da se pripremi. Doskočila je na 6,91 metara, što joj je donelo dodatnu sigurnost, jer je to bio izjednačen drugi skok finala.

Peta serija je bila preslikana prethodnoj, Tara Dejvis-Vudhol je prestupila, ali je Ivana Vuleta poletela kao "soko" i sletela na 7,14 metara, što je njen novi rekord, ali i rekord Srbije. Fantastično, ni Ivana nije verovala. Ovim skokom, Ivana je dodatno "ubila" samopouzdanje konkurenciji, pa je na kraju Rumunka Alina Rotariu-Kotman osvojila bronzu, a Tara Dejvis-Vudhol srebro.