Vesti iz ostalih sportova

Određen datum trke "10K Belgrade": Trči se 9. septembra, cilj i start u Parku prijateljstva na Ušću

komentari (0)

Izvor: Tanjug

28.07.2023 11:39
Određen datum trke "10K Belgrade": Trči se 9. septembra, cilj i start u Parku prijateljstva na Ušću MN Press

Početak drugog dela trkačke sezone u Srbiji zakazan je za 9. septembar održavanjem "10K Belgrade", nove trke u organizaciji Beogradskog maratona u dužini od 10 kilometara, prenosi Tanjug.

Kako je saopšteno iz Beogradskog maratona, ovo je još jedan krupan korak glavnog grada u jačanju trkačkog pokreta u Srbiji i regionu.

Ovom trkom se srpska prestonica svrstala u red velikih evropskih i svetskih gradova koji već imaju dugu tradiciju održavanja uličnih trka na 10 kilometara.

Neke od njih imaju izrazito veliki broj učesnika, poput one u Atlanti, koja je imala preko 55.000 trkača 2011. godine, dok je trka u Vankuveru na ovoj distanci okupila preko 50.000 takmičara.

Trke na 10 kilometara se često održavaju i na važne datume. Čuvena je Novogodišnja trka San Silvestre Valjekana, koja je na programu svakog 31. decembra u Madridu, a najpoznatija takmičenja na 10 kilometara su ona u Valensiji i Pragu.

U Valensiji 2020. godine svetski rekord u muškoj konkurenciji postavio je Kenijac Roneks Kipruto sa 26:24, dok je u glavnom gradu Češke 2017. godine njegova sunarodnica Džojslin Džepkosgeji postavila granicu snova sa 29:42.

Start i cilj trke u Beogradu biće u Parku prijateljstva na Ušću, gde će takođe biti organizovano zajedničko zagrevanje i razgibavanje, ali i bogat zabavni sadržaj, kako za sve učesnike trke, tako i za publiku.

Prijave za trku "10K Belgrade" su otvorene i moguće je prijaviti se putem sajta Beogradskog maratona.

Do kraja godine u organizaciji Beogradskog maratona biće održane još dve trke i to 1. oktobra ženska trka na Adi kao i 4. Jesenji polumaraton koji je na programu krajem novembra.