Vesti iz ostalih sportova

TV Arena sport uvek uz decu: Maksimalna promocija sporta među osnovcima novobeogradskih škola

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.05.2023 13:19
TV Arena sport uvek uz decu: Maksimalna promocija sporta među osnovcima novobeogradskih škola TV Arena sport

U periodu od 20. maja do 3. juna održaće se Arena sport Liga osnovnih škola Novog Beograda u šahu. Na ovom jedinstvenom turniru učestvovaće 16 škola i svaka će tokom dve nedelje takmičenja po jednom biti domaćin.

U pitanju je "pilot projekat", a u planu je da se već od jeseni obezbede stalni termini za takmičenje. TV Arena sport je još jednom, na inicijativu generalnog direktora Nebojše Žugića, obezbedila medijski prostor za promociju sporta među najmlađima, pomogavši takmičenje poklonima u vidu šahovskih garnitura i modernih digitalnih satova. U petak je u Osnovnoj školi „Duško Radović“ održan radni sastanak učesnika Lige i tom prilikom dodeljeni su pomenuti rekviziti. Svaka škola dobila je po pet šahovskih kompleta s kojima će se i igrati Liga.

Naša televizija nastaviće da prati pozitivan trend razvoja sporta, koji se zahvaljujući istorijskim ulaganjima države i državnih institucija nalazi u velikom usponu. Pružanjem podrške školskom sportu, nastavljamo sa promocijom zdravog načina života i pravilnog razvoja dece i omladine.

Biljana Prodanović, direktorka Osnovne škole "Duško Radović" posebno se zahvalila  Arena Channels Groupi i generlanom direktoru Nebojši Žugiću.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što kao direktor Osnovne škole 'Duško Radović' mogu da kažem da smo mi domaćin na otvaranju ovog turnira u šahu. Želela bih da naglasim da je ovo prva manifestacija koja se događa i učestvuje 16 škola. Posebnu zahvalnost dugujemo Nebojši Žugiću, direktoru Arena Channels Groupe, koji je ujedno i glavni sponzor turnira kao i lokalnoj samoupravi i predsedniku opštine Novi Beograd Bojanu Bovanu", istakla je Biljana Prodanović.

Na turniru će učestvovati 16 ekipa sa po deset članova, odnosno po petoro takmičara iz mlađe i starije smene. Takmičarski dani su subota i nedelja, a igraće se po tri partije na dnevnom nivou, uz tempo od 20 minuta.

"Ta liga je nešto specifično i jedinstveno za našu teritoriju, može da se izvede na Opštini Novi Beograd jer tu postoji 16 škola. To je preduslov da bi se takmičenje održalo. Igraće se na četiri mesta sa po četiri škole. Opština ima 19 škola, pa će tri biti u rezervi i uključiće se na jesen. Ovo je pilot projekat kojima je TV Arena sport uručila inventar. Svi imaju iste šahovske takmičarske table i digitalne satove", istakao je Miloš Peovic, gradski koordinator za školski šah.

Partije će se odigrati na profesionalnom niovu.

"Igraće se uz tempo 20 minuta po igraču uz dodavanje po pet sekundi jer je to moguće na digitalnim satovima, kao kada se igra meč za prvaka sveta. Uslovi su vrhunski. Partija ne može da traje duže od sat vremena tako da će se za dva do tri sata odigrati po tri partije dnevno. Posle dva vikenda odigraće se 12 partija."

Poslednje tri parije odigraće se u školi Duško Radović.

"Biće prisutno svih 16 ekipa, a svaku čini po 10 takmičara. Može da ih bude i više. Prvih pet su iz starije smene, četiri dečaka i devojčica i četiri dečaka i devojčica iz mlađe smene. Može da bude i više devojčica i mogu da igraju protiv dečaka. Te lige su Mini i Maksi. Škole koje nemaju uspešne mlađe takmičare mogu da se koncentrišu na starije jer će se posebno nagrađivati po kategorijama. Dobijaće pehare i medalje i pojedinci i škole. Ukupan plasman na 10 tabli donosi posebnu nagradu. Sve je to obezbeđeno, kao i sudije", objasnio je Peovic.

Liga novobeogradskih škola u šahu planirana je da se završi 3. juna, kada će nastupiti svih 16 škola. Po završetku takmičenja biće proglašeni najbolji među mlađima i starijima, kao i ekipni pobednik turnira.