Vesti iz ostalih sportova

U Beogradu završen ciklus regionalnih seminara: Unapređenje stručnog rada prirotet UVTS

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.05.2024 12:15
Učesnici seminara UVTS Foto UVTS
Učesnici seminara UVTS

Udruženje vaterpolo trenera Srbije je zaključilo ciklus regionalnih seminara za sezonu 2023/24. Treći u nizu, namenjen trenerima iz klubova u članstvu VS Beograda, održan je u nedelju.

Tokom teorijskog dela seminara, održanog u Univerzitetu „Union -Nikola Tesla“ na Novom Beogradu, Aleksandar Šoštar je govorio o temi „Taktičko-tehnički aspekti rada sa golmanima do 14 godina“. Vladimir Kitanović je predavao o „Psihološkim aspektima u trenerskom radu“, dok je Nemanja Ličanin predstavio temu „Taktičko-tehnički aspekti rada sa igračima do 14 godina“.

U saradnji sa VK Zemun, UVTS je praktični deo seminara priredio u bazenu „Pinki“, gde su Šoštar i Ličanin uz pomoć mladih vaterpolista demonstrirali detalje iz svojih predavanja.

Odziv je bio veliki, prisustvovali su treneri svih beogradskih klubova. Posle svakog predavanja bilo dosta pitanja predavačima i razgovora, što govori da su teme zainteresovale polaznike seminara.

Tokom ove sezone, UVTS je organizovao veliki seminar u decembtu u Beogradu, a potom i tri regionalna, u Bečeju, Kragujevcu i Beogradu.

Rezimirajući ovosezonski ciklus edukativnih akcija, Marko Avramović, sekretar UVTS, kaže:

"Zadovoljni smo posećenosti seminarima. Mnogi treneri su prepoznali značaj prisustva seminarima i edukacije. Sem predavanja i razgovora o stručnim temama, seminari su odlična prilika da se treneri okupe, razmenjuju mišljenja, iznesu svoje probleme u radu, sugestije, primedbe. Mi u Udruženju smo otvoreni za sve predloge i naš zadatak je da zajedno sa našom krovnom organizacijom Vaterpolo savezom Srbije, krenemo u rešavanje problema i unapređenja stručnog rada, što je i glavni cilj UVTS".

Srpski vaterpolo ima dugu i bogatu tradiciju, nastavio je Avramović:

"Ali, neophodan je konstantan rad, unapređivanje i edukacija, od najmlađih kategorija do seniorske reprezentacije, kako bi se ta tradicija sačuvala. Treneri su osnova svakog sporta. Oni imaju ključnu ulogu u tome da li će deca koja počinju da se bave sportom otkriti i razviti svoj talenat i doći do vrhunskog nivoa. Bitno je da uspostavimo kontinuitet seminara. Planiramo još atraktivnih tema i predavača,a  očekujem da će sve više trenera shvatiti značaj ovakvih skupova. Edukacija je uslov da napreduju, što važi kako za mlađe trenere, koji su na početku, tako i za one koji imaju duge karijere kako bi naš vaterpolo a i rad trenera bili na vrhunskom nivou".