Vesti iz ostalih sportova

Atletska staza na ovogodišnjim Olimpijskim igrama biće ljubičaste boje: Presedan u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.03.2024 18:11
atletska staza standardne boje Guliver
atletska staza standardne boje

Atletska takmičenja na Olimpijskim igrama, po običaju, predstavljaju magnet za publiku u gradu domaćinu i privlače veliku pažnju posmatrača širom planete, a na OI 2024 biće specifična i pre početka, jer će staze prvi put biti ljubičaste boje. 

Italijanski proizvođač podloge, italijanska kompanija Mondo, obnarodovala da će njeni stručnjaci već sledećeg meseca postaviti staze novog, u odnosu na standardni, potpuno drugačijeg kolorita. 

Na ovoj, upadljivoj boji desiće se 46 od 48 nadmetanja u brojnim disciplinama, dakle sva osim maratonskih trka, jer se one organizuju van stadiona, tj. po ulicama. S tim što će u upotrebi biti dve nijanse. 

Svetlija za tzv. takmičarska područja (staza, skokovi, bacališta), a tamnija za takozvana tehnička područja, a na kraju će biti upotpunjena sivom bojom, u počast Igrama koje su se 1924. godine održale u Parizu.

Ljubičasta će biti u upotrebi samo na ovim Igrama, u periodu od 26. jula do 11. avgusta. Ako ostanu zdrave i prave, u Parizu bi srpsku atletiku trebalo da predstavljaju skakačice udalj Ivana Španović (ex Vuleta) i Milica Gardašević, te skakačica uvis Angelina Topić.

Svaka sa određenim šansama za visok plasman, a možda im se u međuvremenu priključi i neko od njihovih kolega. Osim njih tri u našem timu, za sada, ima 80 sportistkinja i sportista. Što u timskim što u individualnim sportovima.